Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan hastalarda TNF-alfa gen polimorfizminin solunum fonksiyonları ve prognoza etkisi
Effect of gene polymorphısm to respıratory functıons and copd prognosıs ın patıents wıth copd
- Tez No: 299002
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Göğüs Hastalıkları, Genetics, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, gen polimorfizmi, TNF-alfa, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, genetic polymorphism, TNF-alpha
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde izlenen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastalarında TNF-alfa (TNF-?) gen polimorfizmi ile KOAH arasındaki ilişkinin araştırılması ve gen polimorfizminin solunum fonksiyonları ve prognoz üzerindeki etkisinin belirlenmesidir.Hastalar ve yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Polikliniğinde takip edilen solunum fonksiyon testi (SFT) bulguları ile Global Initative for Obstructive Lung Disease (GOLD) kriterlerine göre KOAH tanısı doğrulanan 60 erkek hasta ve SFT'leri normal olan, sigara içen sağlıklı 30 erkek olgu değerlendirmeye alındı. 40 yaşın üstü erkek, 20-80 paket yıl sigara içme öyküsü olan, SFT'de postbronkodilatatör FEV1 /FVC oranı %70, FEV1 ve FVC >%80 ve başka bir pulmoner hastalık öyküsü olmayan 30 erkek olgu dahil edildi. Her hastadan bilgilendirilmiş gönüllü olur formu alındıktan sonra EDTA'lı tüpe üç ml periferal kan alındı. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalında genomik DNA izolasyon kiti kullanılarak lökositlerden genomik DNA elde edildi ve ardından TNF-? promotor gen fragmanları Real Time PCR yöntemi ile tespit edildi.Bulgular: Çalışmaya 60 sigara ilişkili KOAH hastası ve 30 sigara içen sağlıklı olgu alındı. Her iki gruptan kan alınarak genotiplendirme yapıldı. KOAH'lı grubun 16'sında (% 27) TNF-? -308 G/A gen polimorfizmi, 44'ünde (%73) TNF-? -308 G/G gen polimorfizmi, sağlıklı grubun 6'sında (%20) TNF-? -308 G/A gen polimorfizmi, 24'ünde (%80) TNF-? -308 G/G gen polimorfizmi tespit edildi. İki grupta da TNF-? -308 A/A gen polimorfizmine rastlanmadı. Her iki grubun gen polimorfizmleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0.488). KOAH'lı hastalar kendi içinde genotiplere göre gruplandırıldı. İki grubun yaş ve sigara paket-yıl öyküsü benzerdi. TNF-? -308 G/A gen polimorfizmi olan KOAH'lı hastalar ile TNF-? -308 G/G gen polimorfizmi olan KOAH'lı hastaların bir yıl önceki ve sonraki FEV1, % FEV1, FEV1/FVC değerleri, KOAH evresi ve VKİ ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Hastaların atak ve hastaneye yatış sayıları karşılaştırıldığında; son bir yıl içinde TNF-? -308 G/A gen polimorfizmi olan KOAH'lıların 11'i (%69), TNF-? -308 G/G gen polimorfizmi olan KOAH'lıların 27'si (%61) KOAH atak geçirmişti. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0.600). TNF-? -308 G/A gen polimorfizmi olan KOAH'lılardan altısının (%38), TNF-? -308 G/G gen polimorfizmi olan KOAH'lılardan 14'ünün (%32) KOAH atak nedeni ile hastaneye yatırıldığı belirlendi. Bu fark da istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.680).Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına göre; Kafkas ırkı olan Türk popülasyonunda TNF-? -308 gen polimorfizmi ile KOAH gelişimi arasında ilişki bulunamamıştır. Ayrıca TNF-? -308 gen polimorfizminin KOAH prognozunun önemli belirleyicileri olan FEV1, VKİ, KOAH atak ve hastaneye yatış üzerine etkili olmadığı da gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of study was investigated of association between Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) and TNF-alpha (TNF-?) gene polymorphism and effect of gene polymorphism to respiratory functions and COPD prognosis in patients with COPD, were followed in Erciyes University Medical Faculty Hospital.Patients and method: Sixty male patients with COPD, diagnosis of COPD were verificationed according to GOLD criteria and 30 male smokers with normal respiratory function test (RFT) who were enrolled at Pulmonary Outpatient Department of Erciyes University Medical Faculty Hospital. The patients were included to study as follows: male older than 40 years of age, smoking history of 20-80 pack-years, FEV1 /FVC 70%, FEV1 % predicted >80%, and FVC % predicted >80%, no other pulmonary disease by history. All participants gave written informed consent. Three milliliters of whole peripheral blood was obtained from each participant by phlebotomy. Genomic DNA was obtained from blood leukocytes using a genomic DNA purification kit and than TNF-? gene promoter region was determined by the Real Time PCR technique.Results: In this study, 60 male patients with smokig-related COPD and 30 smoker healthy subjects were included. Peripheral blood were taken for genotyping from both group people. Sixteen patients of COPD groups (27%) had TNF-? -308 G/A gene polymorphism, 44 patients of COPD groups (73%) TNF-? -308 G/G gene polymorphism and six subject of healty group (20%) had TNF-? -308 G/A gene polymorphism, 24 subject of healty group (80%) had TNF-? -308 G/G gene polymorphism were obtained. There were no statistically significiant difference among gene polymorphism in two groups(p=0.488). The patiets with COPD were divided according to genotypes. The two groups had similar age and smoking history (pack-years). There were no significiant differences among two groups of COPD patients, one of them had TNF-? -308 G/A gene polymorphism and one of them had TNF-? -308 G/G gene polymorphism. Between two groups parameters FEV1, % FEV1, FEV1/FVC and BMI were not statistically significiant difference before and after one year. When the compared number of acute COPD exacerbations and hospitalization of patients in last year. Acute COPD exacerbations were done in COPD with TNF-? -308 G/A group 11 (69%), in in COPD with TNF-? -308 G/G group 27 (61%). This races were not statistically significiant. Hospitalizated for acute COPD exacerbation in TNF-? -308 G/A group rate were 38%, in TNF-? -308 G/G group rate were 32%. When the compared their rate not statistically significiant (p=0.680).Conclusion: In conclusion, there were no association between the TNF-? -308 gene polymorphism and developmenting of COPD in Turkish population, is a Caucasion population. Otherwise there were no effect of TNF-? -308 gene polymorphism to parameters of COPD prognosis like FEV1, BMI, number of acute COPD exacerbations and hospitalization.