Plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi kliniği tavşan santral aurikular arterine hyaluronikasit dolgu enjeksiyonu sonrası, doku perfüzyonuna prostaglandin e1 uygulamasının etkisinin araştırılması
- Tez No: 507395
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GAYE FİLİNTE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Dolgu komplikasyonları, hyaluronidaz, hyaluronik asit türevi dolgular, Prostaglandin E1, Filler complications, hyaluronidase, hyaluronic acid derivative fillers, Prostaglandin E1
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç Hyaluronik asit(HA) türevi dolguların kullanımında son yıllarda ciddi bir artış meydana gelmiştir. Kullanımındaki artışla birlikte komplikasyon görülme oranları da artmaktadır. Bu komplikasyonlar hafif enjeksiyon yeri reaksiyonlarından ciddi ve kalıcı ağır komlikasyonlara kadar çeşitli şekilde ortaya çıkabilmektedir. Vasküler komplikasyonlar ciltte nekroz, kalıcı körlük yapabilen en korkulan komplikasyonlardır. Tedavisinde hyaluronidaz, sıcak uygulama, masaj ve topikal nitrogliserin önerilmektedir. Literatürde Prostaglandin(PGE1) uygulanan vaka sunumları mevcuttur. Ancak PGE1'in dolgu komplikasyonlarında etkinliğini gösteren deneysel çalışma mevcut değildir. Biz de çalışmamızda PGE1'in vasküler komplikasyonlarda etkinliğini araştırmayı amaçladık. Yöntem Çalışmamızda 7 adet Yeni Zelanda cinsi tavşan kullanıldı.1. ve 2. Grupta 1 adet, 3.,4. Ve 5. Grupta 4 adet kulak olacak şekilde gruplar oluşturuldu. 1. Gruptaki kulağa herhangi bir işlem uygulanmadı. Diğer tüm gruplardaki tavşanların santral aurikular arterine 0.1 ml dolgu (Restylane) enjeksiyonu yapılarak vasküler komplikasyon oluşturuldu. 2. Gruba tedavi verilmedi. 3. Gruba hyaluronidaz, 4. Gruba Alprotadil tedavisi uygulandı. 5.gruba hyaluronidaz ve Alprostadil tedavileri birlikte uygulandı. İşlem öncesi, dolgu enjeksiyonu sonrası, tedavi sonrası ve 24 saat sonra kulaklara indosiyanin yeşili anjiografi(İYA) uygulanarak doku perfüzyon değerleri ölçüldü. 24 saat takip sonrası tüm kulaklar histopatolojik inceleme için ampute edildi. Bulgular İşlem öncesi İYA görüntülemede doku perfüzyon değerleri ortalaması 110.71 olarak hesaplandı. Dolgu enjeksiyonu sonrası doku perfüzyonlarında 2. Grupta %83, 3. Grupta %65, 4. Grupta %81 ve 5. Grupta %73.47 kötüleşme tespit edildi. Tedavi sonrası doku perfüzyon değerlerinde 3. Grupta %148.62, 4. Grupta %194, 5. Grupta %321 iyileşme olduğu ve 24 saat sonraki perfüzyon oranlarının da buna benzer olduğu görüldü. İstatistiksel olarak bulgular değerlendirildiğinde kontrol grubu ile tüm gruplar karşılaştırıldığında hyaluronidazın ve PGE 1 in doku perfüzyonunu düzenlemede anlamlı olarak etkili olduğu ancak 3., 4. Ve 5. Gruplar arasında isatistiksel olaralkanlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır. Sonuç Alprostadil'in dolgu enjeksiyonu sonrası meydana gelen vasküler komplikasyonların tedavisinde etkili olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim The hyaluronic acid(HA)-derivative fillers have become more and more prominently used in the recent years. This increased use has been parallel with an increased rate of complications. These complications can range from mild injection reactions to serious complications with permanent damages. The most feared among these complications are vascular complications, which can lead to skin necrosis or even permanent blindness. The recommended treatment includes hyaluronidase, warm compress, massage and topical nitroglycerine. The literature presents cases that were treated with prostaglandin (PGE1). However, there are no studies that prove the efficacy of PGE1 in treating the complications of fillers. In this study, we aim to investigate the effectiveness of PGE1 in the treatment vascular complications. Method The subjects of the study were seven New Zealand rabbits. The groups were formed to include 1 ear in groups 1 and 2; 4 ears in groups 3,4 and 5. . The ear in group 1 was left unprocessed. In all other groups, the ears of the rabbits were injected with 0.1 mL of filler (Restylane) on the central auricular artery, in order to create a vascular complication. The ear in group 2 was not treated. The ears in group 3 were treated with hyaluronidase, the ears in group 4 were treated with Alprotadil. The ears in groups 5 were treated with both hyaluronidase and Alprostadil. Indocyanine Green Angiography (IGA) was used to measure the tissue perfusion values pre-injection, post-injection, post-treatment and 24 hours later. After the hour-24 follow-up, all ears were amputated for histopathologic examination. Findings The pre-injection mean IGA tissue perfusion value was calculated as 110.71. It was determined that the tissue perfusion deteriorated by 83% in group 2, by 65% in group 3, by 81% in group 4 and by 73.47% in group 5. The post-treatment perfusion levels had improved 148.62% in group 3, 194% in group 4, and 321% in group 5. The hour-24 perfusion rates were similar to the post-treatment values. The data were statistically analyzed and it was found that both hyaluronidase and PGE1 were effective in improving tissue perfusion. However, there was not a statistically significant difference between groups 3, 4 and 5. Conclusion Alprostadil has been shown to be effective in the treatment of vascular complications following filler injections.