Burun kanamalı hastalarda traneksamik asit uygulama sonrası bası ile kanamayı durdurmanın normal bası ve merocel uygulamasına karşı üstünlüğünün araştırılması
İnvestigation of the superiority of stopping bleeding with compression after the application of tranexamic acid in nosebleed patients against normal compression and merocel application
  1. Tez No: 507409
  2. Yazar: SEDAT AKKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNSUR ÇEVİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Tıp, Epistaksis, Traneksamik asit, Emergency medicine, Epistaxis, Tranexamic acid
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş: Burun kanaması acil servise önemli başvuru nedenlerinden birisidir. Çoğu burun kanaması, burun ön bölümünde bulunan kılcal bir damarın çatlaması nedeniyle tek taraflı olur. Burun kanamalarının büyük bölümü anterior burun kanamasıdır ve birçok kanama durdurucu tedavi metodu uygulanmaktadır. Bu metodlar arasında bası uygulaması, nazal tampon uygulaması, epinefrin uygulaması, kanama durdurucu ajanlar, koterizasyon ve ligasyon gibi yöntemler yer almaktadır. Amaç: Biz bu çalışma ile acil servislere burun kanaması nedeniyle başvuran hastalarda diğer tedavi yöntemleri ne göre traneksamik asidin tampon uygulanmaksızın sadece püskürtme sonrası dış bası uygulamasının kanama kontrolü sağlama, 24 saat içinde tekrar kanama orarını azaltma ve hasta konforunu artırma açısından daha etkin olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Keçiören Sağlık ve Uygulama Merkezi Acil Tıp Kliniğine 01.12.2017–01.08.2018 tarihleri arasında epistaksis nedeni ile başvuran hastalara çalışma boyunca üç farklı tedavi protokolü uygulandı. İlk yöntem klasik olarak normal salinin atomizer sprey ile her iki burun deliğine püskürtülmesi sonrası bası uygulaması şeklinde iken ikinci yöntem traneksamik asitin (500mg) buruna sprey şeklinde püskürtüldükten sonra bası uygulanması olarak planlandı. Üçüncü yöntem olarak da anterior tampon uygulaması yapıldı ve birbirlerine olan üstünlükleri karşılaştırıldı. Çalışma boyunca elde edilen ve çalışma formuna kayıt edilen tüm veriler IBM SPSS 20.0 istatistik programı kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Dahil edilme kriterlerine uyan 135 hasta çalışmaya alındı.Klasik bası grubundaki hastaların 32'sinde (%71.1), traneksamik asit grubundaki hastaların 41'inde (%91.1), anterior tampon grubundaki hastaların 42'sinde (%93.3) tedavi başarılı bulundu. Hastaların 24 saat içerisindeki tekrar kanama oranlarına bakıldığında klasik bası grubundaki hastaların 18'inde (%40), traneksamik asit grubundaki hastaların 4'ünde (%13.3), merocel grubundaki hastaların 12'sinde (26.7) tekrar kanama saptanmadı. Sonuç: Bizim çalışmamızın ana bulguları gözden geçirildiğinde traneksamik asidin sadece buruna püskürtme ve dış bası uygulamasının hasta konforunu artırarak en az merocel grubu kadar kanama durdurma açısından etkin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction: Epistaxis, is one of the major cause of emergency department visits. Most of them are unilateral and originating from the capillaries present in the anterior part of the nose. Many different treatment methods are applied to arrest epistaxis. Among these methods; several of them such as pressure application, nasal packing applications, epinephrine administration, agents for arrest the bleeding, cauterization and ligation are used. Objective: In this study, we aimed to investigate whether perform external pressure after tranexamic acid administration through automization device without packing, is more effective in terms of bleeding control, re-bleeding within 24 hours and increasing patient comfort compared to other treatment methods in patients presenting with epistaxis in emergency departments. Material and Method: In this study, three different treatment protocols were applied to the patients with epistaxis admitted to the Emergency Department of Ankara Keçiören Health and Practice Center of Health Sciences University, during the study period between 01.12.2017 - 01.08.2018. The first treatment protocol was classically performing external pressure after administration of normal salin into the both nostrils through automization device. The second treatment protocol was performing external pressure after tranexamic acid (500mg) administration into the both nostrils through automization device. The third treatment protocol was applying anterior packing device. And treatment protocols were compared in terms of their superiority to each other. All data, recorded in the study form and obtained during the study period, were evaluated using the IBM SPSS 20.0 statistical program. Results: 135 patients with epistaxis, who met the inclusion criteria, were included in the study. The treatment was found successful in 32 (71.1%) patients in the classical compression group, 41 (91.1%) patients in the tranexamic acid group and 42 (93.3%) patients in the anterior packing group. In terms of re-bleeding frequency within 24 hours; 18 (40%) patients in the classical compression group, 4 patients (13.3%) in the tranexamic acid group, and 12 (26.7) patients in the anterior packing group had re-bleeding. Conclusion: When the main findings of our study were reviewed, it was seen that perfoming external pressure after administration of tranexamic acid via automization device, increased the patient comfort and also was effective at least as anterior packing in stop bleeding.