Acil servise ayak bileği travmasıyla başvuran hastaların ultrasonografik olarak değerlendirilmesi ve fonksiyonel iyileşme sürecinin araştırılması
Ultrasonographic Evaluation of the Patients Attending to the Emergency Department with Foot Ankle Trauma and İnvestigation of The Functional HealingProcess
- Tez No: 507455
- Danışmanlar: DOÇ. SERKAN YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: ayak, ayak bileği, yaralanma, acil servis, ultrasonografi, foot, ankle, injury, emergency department, ultrasonography
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Derince Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Acil Serviste Ayak Bileği Travmasıyla Başvuran Hastaların Ultrasonografik Olarak Değerlendirilmesi ve Fonksiyonel İyileşme Sürecinin Araştırılması Amaç: Acil hekimlerinin sık karşılaştığı ayak ve ayak bileği yaralanmalarında fraktür veya ligaman ve tendon hasarı görülebilir. Bu bölge yaralanmalarında standart görüntüleme yöntemi X-Ray' dir. Çalışmamızın amacı ayak ve ayak bileği yaralanmalarının değerlendirilmesinde ultrasonografi uygulamasıyla elde edilen bulguların fonksiyonel iyileşme süreci ile ilişkisini değerlendirerek USG kullanımının etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Ayak ve ayak bileği bölgesinde yaralanma nedeniyle acil servise başvuran 16 yaş ve üzeri gönüllü hastalar çalışmaya alındı. Hastaların tümüne direkt grafi çekildi ve öncesinde USG uygulandı. Bir ortopedi hekimi direkt grafi ve klinik muayene ile ligaman yaralanmasını değerlendirdi. Acil serviste tedavi edilen hastalar bir hafta ve bir ay sonra telefonla arandı ve splint süresi, yürüme zamanı, tekrar başvuru, yeni tanı ve yeni tedavi olup olmadığı soruldu. USG ile elde edilen bulguların fonksiyonel iyileşme süresindeki veriler ile ilişkisi incelendi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 93 hastadan 60' ında burkulma, 33' ünde künt travma mevcuttu. Direkt grafide fraktür tespit edilen 18 hastanın tamamı USG ile de saptandı. Fraktürleri saptamada USG' nin sensitivitesi %100 (%95 GA: 85,18-100), spesifitesi %94,12 (%95 GA: 85,62-98,32) olarak bulundu. Ortopedi hekimi tarafından muayene ve direkt grafi ile değerlendirilen 22 (%23,6) hastada ligaman yaralanması mevcuttu. USG ile 18 (%19.3) hastada ligaman yaralanması saptandı. USG' de ligaman yaralanması tespit edilen hastalarda ortalama yürüme süresi ligaman yaralanması tespit edilmeyen hastalara oranla uzun bulundu (20,18±15,02 güne 11,44±10,55 gün) ve bu istatistiksel anlamlıydı. Sonuç: Ayak ve ayak bileğindeki yaralanmalarda, kemik ve yumuşak dokuların değerlendirilmesindeki etkinliği, radyasyon içermemesi, güvenli, hızlı ve taşınabilir olması USG'nin acil hekimlerinin çalışma pratiğine girebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ultrasonographic Evaluation of the Patients Attending to the Emergency Department with Foot Ankle Trauma and İnvestigation of The Functional Healing Process Objective: Fractures or ligament and tendon damage may be seen in injured foot and ankle injuries that emergency physicians frequently encounter. The standard imaging method for this site injury is X-ray. The purpose of our study is to investigate the effectiveness of ultrasonography (US) by assessing the relationship between the findings of ultrasonography and the functional healing process in evaluating the injuries of the foot and ankle. Materials and Methods: 16 years old and over volunteers who applied to the emergency service due to foot and ankle injury were taken into the study. An X-ray was taken to the whole of the patients and US was applied before. An orthopedic physician assessed ligament injury by X-ray and clinical examination. Patients who were treated with emergency care were asked by phone about one week and one month later and were asked about the duration of splint, walking time, re-admission, new diagnosis and new treatment. The US findings were compared with the data during the functional healing process. Results: 93 patients were included in the study, 60 of them were sprains and 33 blunt trauma.Radiographic evaluation enabled to determine fractures in 18 patients, all of these were also identified with US. In detecting fractures, US sensitivity was 100% (95% GA: 85,18-100) and specificity was 94,12% (95% GA: 85,62-98,32). There were 22 (23.6%) patients with ligament injuries evaluated by orthopedic surgeon by X-Ray interpretation and physical examination. 18 (19.3%) cases of ligament injury were detected by US. In patients with ligament injury detected by US, mean walking time was longer than patients without ligament injury (20,18 ± 15,02 days at 11,44 ± 10,55 days) and this was statistically significant. Conclusion: In the case of foot and ankle injuries, US can lead to the practice of emergency physicians; by its properties like the efficacy of evaluating bones and soft tissues, the lack of radiation, safe, fast, and transportable.