20-45 yaş arası kadınlarda premenstrual sendrom ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the premenstrual syndrome and the quality of life of women at the age 20-45.
- Tez No: 507540
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM NARTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Adet, premenstrual sendrom, yaşam kalitesi, Menstruation, Premenstrual Syndrome, Quality Of Life
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çalışmanın amacı 20-45 yaş arası kadınlarda premenstrual sendrom ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin incelenip, belirlenen sonuçlara göre literatüre katkıda bulunulmasını kapsamaktadır. Araştırmanın evrenini Kastamonu ilinde yaşayan 20-45 yaşları arasındaki kadınlar oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Özel Kastamonu Anadolu İsfendiyarbey Hastanesi kadın doğum uzmanına başvuran 20-45 yaşları arasındaki 120 kadın oluşturmaktadır. Araştırmamızda 20-45 yaşları arasındaki çalışmaya katılmaya gönüllü olan kadınlara“Sosyodemografik Form, Premenstrual Sendrom Ölçeği ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kısa Formu Türkçe Versiyonu”nu uygulanmıştır. Araştırma sonucunda yaş, eğitim durumu, medeni durum, evlilik yılı, gelir düzeyi ve adet öncesi gerginlik yaşanıp yaşanmaması değişkenlerine göre adet öncesi gerginlik sendrom düzeylerinde farklılık belirlenmemiştir. Adet düzenine göre adet öncesi gerginlik sendrom düzeylerinde farklılık belirlenmiştir. Adeti her zaman geciken kadınların, düzenli adet olanlara göre adet öncesi gerginlik sendrom düzeyinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Yaş, eğitim durumu, medeni durum, evlilik yılı, gelir düzeyi, adet düzeni ve adet öncesi gerginlik yaşanıp yaşanmaması değişkenlerine göre yaşam kalitesi düzeylerinde farklılık belirlenmemiştir. Adet öncesi gerginlik sendromu ile yaşam kalitesi arasında negatif yönde orta düzeyde anlamlı bir ilişki belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is on investigate the relationship between premenstrual premenstrual syndrome and quality of life of women at the age of 20-45 and to include literacy supplementation according to the determined results.The universe of the research consists of women at the age of 20-45 who are living in Kastamonu province. The sample of the study consists of 120 women aged between 20-45 who applied to Özel Kastamonu Anatolian İsfendiyarbey Hospital. Socio-demographic Form, Premenstrual Syndrome Scale and Worl Health Organization Quality of Life-Turkish Version of Kısa Form was applied to women who volunteered to participate in the study between at the age of 20-45.As a result of the study, there was no difference in premenstrual tension syndrome levels according to age, educational status, marital status, ıncome level and whether experience in pre-menstrual tension or not. There was a difference in pre-menstrual tension syndrome levels according to menstrual pattern. It has been determined that women who are always delayed have a higher level of premenstrual tension syndrome than those who have regular menstrual cycles. There was no difference in pre-menstrual tension syndrome levels according to age, educational status,marital status, income level and whether experience in pre-menstrual tension or not. There was a negatively moderate significant relationship between pre-menstrual tension syndrome and quality of life.