Farklı ışık modlarında polimerize edilen bulk-fill kompozit rezinlerin polimerizasyon derecesinin iki farklı yöntemle değerlendirilmesi
Evaluation of polymerization degree of bulk-fill composite resins polymerized in different light curing modes with two different methods
  1. Tez No: 508376
  2. Yazar: LATİFE ALTINOK UYGUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN AKGÜL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bulk-fill kompozit, Işık cihazı, Sertlik oranı, Polimerizasyon derecesi, Bulk-fill composite, Light source, Hardness ratio, Degree of polymerization
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Farklı Işık Modlarında Polimerize Edilen Bulk-Fill Kompozit Rezinlerin Polimerizasyon Derecesinin İki Farklı Yöntemle Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmanın amacı, yüksek viskoziteli bulk-fill kompozit rezinlerin, Valo ışık cihazının farklı ışık modlarında polimerize edilmesini takiben polimerizasyon derecesinin iki farklı yöntemle değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda kullanılmak üzere 3 farklı yüksek viskoziteli bulk-fill kompozit seçilmiştir. Bu kompozitler, SonicFill (Kerr, CA, USA), Tetrıc Evo Ceram Bulk-fill (Ivoclar Vıvadent Schaan, Lichtenstein), X-trafil (Voco GmbH, Cuxhaven, Germany) dir. Örnekler, 5 mm çapında, 4 mm kalınlığında silindirik kalıplar kullanılarak hazırlandı. Kompozitlerden hazırlanan bu örnekler, 3.nesil LED ışık cihazlarından Valo LED ışık kaynağının (Ultradent Products Inc, South Jordan, UT, USA) 3 farklı modu ( standart mod, yüksek güç modu ve ekstra güç modu) kullanılarak polimerize edildi. Fourier dönüşümlü kızılötesi spektrofotometre (FTIR) ve mikrosertlik ölçüm metodu (Vicker's) kullanılarak, hazırlanan örneklerin polimerizasyon derecesi ölçüldü. FTIR analizi ve mikrosertlik ölçümünden elde edilen verilerin iki yönlü varyans analizi ve Duncan HSD çoklu karşılaştırma testi ile analizleri yapıldı (ɑ=0.05). FTIR ve mikrosertlik testi sonuçları Pearson korelasyon testine tabii tutuldu. Bulgular: FTIR analizi sonucu farklı ışık modları ile polimerize edilen bulk-fill kompozitlerin polimerizasyon derecesinin (%DC) ortalama değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p˂0.05). Tüm ışık modlarında en yüksek polimerizasyon derecesi SonicFill bulk-fill kompozitte (56,7±1,7), en düşük Tetric Evo Ceram Bulk-fill kompozitte (41,10±3,1) görüldü. Vicker's sertlik testi uygulanan bulk-fill kompozitlerin sertlik oranlarının ortalama değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görüldü (p˂0.05). Tüm ışık modlarında en yüksek sertlik oranı X-trafil (0,84±0,03), en düşük sertlik oranı Tetric Evo Ceram Bulk-fill kompozitte (0,78±0,02) görüldü. Valo ışık cihazının ekstra güç modu uygulanan örneklerde en düşük polimerizasyon derecesi ve sertlik oranı bulundu. FTIR ve Vicker's sertlik testi uygulanan örnekler arasında polimerizasyon derecesi bakımından korelasyon bulunmamıştır (p˃0.05). Sonuçlar: SonicFill kompozit FTIR'da en yüksek polimerizasyon derecesi gösterirken, Vicker's sertlik testinde de %80'in üzerinde sertlik oranı göstermiştir. X-trafil kompozit FTIR analizinde yeterli polimerizasyon derecesine ulaşmazken, Vicker's sertlik testinde en yüksek sertlik oranını göstermiştir. Valo ışık cihazının standart mod ve yüksek güç modu polimerizasyon derecesinde oldukça etkiliyken, ekstra güç modu yeterli etkinliği gösterememiştir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Polymerization Degree of Bulk-Fill Composite Resins Polymerized In Different Light Curing Modes With Two Different Methods Aim: The aim of this study is to evaluate the degree of polymerisation in two different ways after high viscous bulk-fill composite resins are polymerized in different light modes. Materials and Metot: Three different high-viscosity bulk-fill composites have been selected for our study. These composites were SonicFill (Kerr, CA, USA), Tetric Evo Ceram Bulk-fill (Ivoclar Vivadent Schaan, Lichtenstein), X-trafil (Voco GmbH, Cuxhaven, Germany). Samples were prepared by using cylindrical molds with a diameter of 5 mm and a thickness of 4 mm. The samples prepared from composites were polymerized using 3 different modes (standard mode, high power mode and extra power mode) of the Valo LED light source (Ultradent Products Inc, South Jordan, UT, USA) from the 3rd generation LED light devices. Using by the Fourier transform infrared spectrophotometer (FTIR) and the microhardness measurement method, the degree of polymerization of the prepared samples was measured. The data obtained from FTIR and microhardness tests (Vicker's) were analyzed using the two-way analysis of variance and Duncan HSD for multiple comparisons of the groups (ɑ = 0.05). FTIR and microhardness test results were subjected to the Pearson's correlation test (p˃0.05). Results There was a statistically significant difference between the average values of the polymerization degree (DC%) of the bulk-fill composites polymerized with different light modes as a result of FTIR analysis (p˂0.05). In all light modes, it was observed that SonicFill bulk-fill composites, had the highest polymerization grade (56,7±1,7), and Tetric Evo Ceram Bulk-fill composites had the lowest polymerisation grade (41,10±3,1). There was a statistically significant difference between the mean values of hardness ratios of the bulk-fill composites subjected to Vicker's hardness test (p˂0.05). In all light modes, the highest hardness ratio is X-trafil (0,84±0,03), the lowest hardness ratio is Tetric Evo Ceram Bulk-fill composites (0,78±0,02). In the cases when the extra power mode of the Valo light device was applied, the lowest degree of polymerization and hardness were found. There was no correlation between the degree of polymerization of the FTIR and Vicker's hardness test (p˃0.05). Conclusion: SonicFill showed the highest degree of polymerization in FTIR, while in the Vickers hardness test it showed a hardness of over 80%. While the X-trafil composition had the highest values in the FITR test, it did not reach enough degree of polymerization in the Vicker's hardness test. While the Valo light device was very effective in the standard mode and high power mode polymerisation degree, the extra power mode of it could not show sufficient activity.