Bispektral indeks ve holter monitorizasyonu altında düşük ve yüksek akımlı desfluran anestezisinde hemodinamik etkilerin incelenmesi
The haemodynamic effects of low and high flow desflurane anaesthesia under bispectral index and holter monitors.
- Tez No: 508465
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN APAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Genel anestezi, volatil, desfluran, düşük akım, holter monitorizasyonu, QT dispersiyon, General anaesthesia, volatile, desflurane, low flow, holter monitorization, QT dispertion
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada desfluran ile düşük ve yüksek akım anestezi uygulamasının hemodinamik ve EKG değişikliklerinin Bispektral indeks ve holter monitorizasyonu ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.Materyal ve Metod: Lokal Etik Kurul Onayı ile genel anestezi altında septorinoplasti operasyonu yapılacak olan ASA I/II sınıfı 49 hasta dahil edildi. Hastalar randomize olarak yüksek akım(Grup I), düşük akım(Grup II) desfluran anestezisi olmak üzere 2 gruba ayrıldı, BIS ve Holter monitorizasyonu yapıldı. Yüksek akım grubundaki hastalarda(Grup I), %50 N2O+%50 O2 (4 lt/dk akım) ile %4-6 konsantrasyonda desfluran verildi. Düşük akımlı genel anestezi uygulanacak hastalarda(Grup II), 10 dakika boyunca %70 N2O+%30 O2(4,4 lt/dk akım) ile %4-6 konsantrasyonda desfluran uygulaması ardından; %50 N2O+%50 O2(1 lt/dk-1 akım) ile desfluran konsantrasyonu %0.5-1 daha arttırılarak anestezi idamesi artırıldı. Anestezi sonlandırılmadan 10 dakika önce yüksek akıma geçildi. Operasyon sırasında her iki gruptaki hastalara 1 mg/kg bolus, 1,5 mg/kg/saat dozda esmolol infüzyonu uygulandı. Erken derlenme döneminde Modifiye Aldrete Derlenme Skoru ve komplikasyonları değerlendirildi.Bulgular: Hemodinamik değişikliklerde indüksiyon dışında fark saptanmadı. Grup I hastalarında cerrahi insizyon, 15, 30, 45. dakikalarda Minimal Alveolar Konsantrasyon değerlerinde anlamlı artış saptandı. Global sempatik indeks ve düşük frekanslı komponent Grup II'de operasyon süresince artış gösterirken, yüksek frekanslı komponent lokal anestezi ve cerrahi insizyonda Grup I'de artış gösterdi.Sonuç: Düşük akım desfluran anestezisi intraoperatif QT dispersiyonunda belirgin bir değişiklik göstermedi, öte yandan global sempatik aktivitede artış saptandı. Bunun tersine parasempatik aktivite yüksek akımlı desfluran anestezisi ile artış gösterdi. Düşük akım desfluran anestezisinde esmolol infüzyonu yapıldığında anestezik konsantrasyonunun azaltılabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was subjected to compare the haemodynamic and electrocardiographic changes during high and low flow desflurane anaesthesia using BIS and holter monitors.Materials and methods: After Local Ethics Committee approval, fourty-nine ASA class I and II patients undergoing septorhinoplasty with general anaesthesia were included to the study. Patients were randomly assigned to high and low flow desflurane anaesthesia, BIS and Holter monitors were applied. Desflurane % 4-6 in %50 N2O and O2 mixture was administered to the high flow group patients (Group I). Desflurane %4-6 with N2O %70 in O2 mixture (4,4 lt/min) was administered at first 10 min and followed with N2O %50 in O2 (1 L.min-1) with increase in desflurane at 0.5-1% in the low flow group (Group II). Anaesthesia was changed to high flow 10 min before discontinuation. Esmolol 1 mg/kg bolus and 1.5 mg/kg/h infusion was started to all patients during the operation. Modified Aldrete?s score and complications were assessed during the early recovery period.Results: Haemodynamic variables unchanged except induction. Minimal Alveolar Concentration values increased at surgical incision, 15th, 30th and 45th min in Group I. While high frequency component was high in Group I during local anaesthesia, and surgical incision; global sympathetic index and low frequency index increased in Group II during the operation.Conclusion: Low flow desflurane anaesthesia did not significantly influence intraoperative QT dispersion, on the other hand, global sympathetic activity increased. In contrary, parasympathetic activity increased with high flow desflurane anaesthesia. It was concluded that anaesthetic concentration may be decreased during low flow desflurane anaesthesia while concurrent infusion of esmolol.