D vitamini düzeyinin iskemi modifiye albumin ve tiyol ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between vitamin D levels and ischemia modified albumin and thiol
  1. Tez No: 508732
  2. Yazar: NURAN YOZGAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABAHATTİN MUHTAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: D vitamini, oksidatif stres, iskemi modifiye albumin, tiyol, Vitamin D, Oxidative Stress, Ischemia Modified Albumin, Thiol
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
D VİTAMİNİ DÜZEYİNİN İSKEMİ MODİFİYE ALBUMİN VE TİYOL İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ Nuran YOZGAT Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Danışman:Prof.Dr.Sabahattin MUHTAROĞLU KISA ÖZET D vitamini eksikliği tüm dünyada artmaktadır ve artık küresel bir salgın sayılmaktadır.Tıp fakültesi öğrencileri ders programlarının yoğunluğu sebebi ile günün büyük bir kısmını kapalı alanlarda geçirdikleri ve bu sebeple güneş ışığının faydalı etkilerinden yararlanamadıkları için D vitamini eksikliği için yüksek riskli bir gruptur.Bu çalışmanın amacı yaz ve kış mevsimleri sonunda tıp fakültesi öğrencilerinin D vitamini düzeylerini tespit etmek ve D vitamininin oksidatif stres parametreleri olan Total Antioksidan Seviye (TAS), Total Oksidan Seviye (TOS), İskemi modifiye albumin ( İMA) ve Tiyol ile ilişkisini araştırmaktır. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinden 86 kişi ( K/E: 44/42, yaş ortalaması: 19.39 ± 1.48) çalışmaya dahil edildi. Birbirini takip eden kış sonu (Şubat-Mart 2017-) ve yaz sonu (Eylül-Ekim 2017) dönemlerinde 2 kez serum 25 (OH) D düzeyleri, TAS,TOS,İMA ve Tiyol düzeyleri ve çalışma başında rutin biyokimya parametreleri ile birlikte ,serum kalsiyum, fosfor ve PTH düzeyleri ölçüldü. Ayrıca katılımcıların cinsiyet,yaş,boy,kilo ve vücut kitle indeksi ile ilgili bilgileri kaydedildi. Yaz sonunda kadınların %79.53'ünde, erkeklerin %30.95'inde , kış sonunda ise kadınların%92.36'sında ve erkeklerin %61.9'unda“D vitamini eksikliği”olduğu saptandı. Tüm grubun D vitamini düzeyi mevsimsel olarak değerlendirildiğinde düzeyler yaz sonunda kış sonu değerlere göre daha yüksek bulundu (p=0.001) .D vitamini düzeyi ile PTH arasında ters korelasyon izlendi (p=0.007) .D vitamini yaz sonu düzeyi ile İMA yaz sonu düzeyi arasında negatif korelasyon (p=0.018) izlenirken D vitamini kış düzeyi ile TAS kış düzeyi arasında pozitif korelasyon izlenmiştir (p=0.001) Mevsimsel değişikliğin ve kapalı mekanda uzun süre bulunan kişilerin D vitamini yönünden dezavantajlı olmaları ve bu durumun antioksidan sisteme aynı yönde etki yaptığı anlaşılmıştır.Dolayısıyla bu şartlarda bulunan kişilerin ek vitamin D takviyesi yapması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN VITAMIN D LEVELS AND ISCHEMIA MODIFIED ALBUMIN AND THIOL Nuran YOZGAT Erciyes University Graduate School of Health Sciences, Department of Medical Biochemistry, Supervisor: Prof.Dr.Sabahattin MUHTAROĞLU ABSTRACT Vitamin D deficiency is increasing all over the world and is now considered as a global epidemic. Medical school students are high-risk groups for vitamin D deficiency because they spend most of the day in closed areas due to the intensity of their curriculum and therefore can not benefit from the beneficial effects of sunlight. The aim of this study is determine the levels of vitamin D levels of medical school students at the end of the summer and winter and to investigate the relationship between vitamin D and oxidative stress parameters Total Antioxidant Capacity (TAS), Total oxidant Capacity (TOS), Ischemied Modified Albumin (IMA) and Thiol. Eighty six healty volunteers studying at Erciyes University Faculty of Medicine (F/M:44/42, Age: 19.39 ± 1.48) were included in the study. Serum 25 (OH) D, TAS, TOS, IMA and thiol levels were measured at the end of the winter (February-March 2017) and summer (September-October 2017) consecutively, and only at the beginning of the study serum PTH, Calcium, Phosphorus and routine biochemical parameters were measured. Also, the participants' gender, age, height, weight, and body mass index were recorded. it was revealed that at the end of the summer, 79.53% of females and 30.95% of males; at the end of the winter 92.36% of females and 61.9% of male had deficiency of vitamin D. When the level of vitamin D was evaluated seasonally in the whole group, the levels were found to be higher at the end of the summer than those at the end of the winter (p=0.001). A negative correlation was viewed between Vitamin D and PTH levels (p=0.007). Also, while at the end of the summer there was a negative correlation between vitamin D and IMA levels (p=0.018), at the end of the winter there was a positive correlation between vitamin D and TAS levels (p=0.001). It has been understood that seasonal changes and the presence in the closed areas for a long time may cause lack of vitamin D and that this has the same and unfavorable effect on the antioxidant system. Therefore, it can be recommended that people on these conditions to have vitamin D supplement.