Üniversite öğrencilerinin cinsel yolla bulaşan hastalıklara yönelik bilgileri
University students' knowledge about sexually transmitted diseases
- Tez No: 508818
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GAMZE TEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, bilgi düzeyi, öğrenci
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Bu araştırma hemşirelik öğrencilerinin cinsel yolla bulaşan hastalıklara yönelik bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Çalışma tanımlayıcı-kesitsel nitelikte bir araştırmadır. Araştırma örneklemini bir vakıf üniversitesinde öğrenim gören 352 hemşirelik öğrencileri oluşturdu. Hemşirelik öğrencilerinin cinsel yolla bulaşan hastalıklara yönelik bilgileri Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hakkında Anket Formu ile değerlendirildi. Bulgular: Hemşirelik öğrencilerinin yaş ortalaması 20,87±2,14'tür ve %81,3'ü kızdır. Örneklemin çoğunu 1.sınıf (%26,7) ve 4. sınıf öğrencisi (%31,5) oluşturdu. Hemşirelik öğrencilerinin Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Soru Formu puan ortalaması 13,61 ± 2,19 saptandı. Öğrencilerin %96,9 oranıyla en çok anketin 2. maddesi olan“Bu hastalıklara sahip olan eşler birlikte tedavi edilmelidir”ifadesine doğru yanıt verdikleri belirlendi. Öğrencilerin %69,3'lük oran ile en çok anketin 3. maddesi olan“Tedavi edilmezse cinsel yolla bulaşan hastalıklar kısırlığa yol açabilir”maddesine hatalı yanıt verdikleri belirlendi. Öğrencilerin %62,5'i daha önce cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda eğitim aldığını bildirdi. Örneklemin %97,2'si birden fazla kişiyle ilişki kuran bireyler, %1,1'i tek eşi olan bireyler, %38,1'i (n=134) uyuşturucu kullanan kişileri, %31,8'i ise sağlık çalışanlarının cinsel yolla bulaşan hastalık yönünden yüksek riskli grupta olduklarını bildirdi. Sonuçlar, hemşirelik öğrencilerinin bulaş yolları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma konusunda yetersiz bilgi verdiğini göstermektedir. Sonuç: Çalışmada hemşirelik öğrencilerinde cinsel yolla bulaşan hastalıklara yönelik bilgisinin orta düzeyin üzerinde olduğu belirlenmiş olup, bulaşma yolları, risk grupları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma konusunda eğitime gereksinimleri olduğu dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was conducted to evaluate the knowledge of university students about sexually transmitted diseases. Material and Method: This study is a descriptive and cross-sectional study. The research sample consisted of 352 undergraduate nursing students studying at a foundation university. The knowledge of nursing students regarding sexually transmitted diseases was evaluated using the Questionnaire about Sexually Transmitted Diseases. Results: The average age of nursing students was 20.87±2.14 and 81.3% were females. The sample was composed of mostly (26.7%) first-classand fourth-class students (31.5%).The mean score of knowledge questionnaire was 13.61±2.19. The item 2 (“The partners who suffer from these diseases should be treated together.”) was answered correctly by 96.9% of the students with the highest correct answer rate. Whereas the item 3 (“If not treated, sexually transmitted diseases can lead to infertility.”) had the highest incorrect answer rate with 69.3% of sample. More than sixty percent (62.5%) of sample reported to having received training about sexually transmitted diseases. The students reported that people who have a relationship with more than one partner (97.2%), those who were drug users (38.1%) and health care workers (31.8%) were high risk groups for sexually transmitted diseases. The results showed that nursing students had insufficient knowledge about transmission routes and prevention from sexually transmitted diseases. Conclusion: Although the study results showed that the knowledge level of nursing students regarding sexually transmitted diseases was above moderate, it is worth noting that there is a need for training to improve knowledge about sexually transmitted diseases. KeyWords: Sexually transmitted diseases, knowledge level, student