Kuantum fiziği temelinde beyin araştırmaları ve nörodejeneratif hastalıklardaki mikrotübül değişimlerinin derlenmesi ve değerlendirilmesi
- Tez No: 508826
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYAM KURT, PROF. DR. TEVFİK ERHAN COŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Nöroloji, Nöroşirürji, Biophysics, Neurology, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Sinirbilim, nörodejenaratif hastalıklar, beyin, bilinç, kuantum fiziği, mikrotübül, Orch-OR, Neuroscience, neurodegenerative diseases, brain, conscious, quantum physics, microtubule, Orch-OR
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sinir Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Nörodejeneratif hastalıklar en genel anlamda nöronların çeşitli nedenlerle dejenerasyona uğraması sonucu oluşan tıbbi durumlar olup ilk akla gelen; Alzheimer, Parkinson, ALS vb. türü rahatsızlıklardır. Bu tez çalışmasında bilhassa bu türdeki rahatsızlıkların temelde mikrotübül odaklı sinir hücresi dejenerasyonu süreçleri, tıbbi sinirbilimsel temellerinin yanında ülkemizde belki de ilk defa kuantum fiziği yaklaşımı ışığında öncelikli olarak incelenmeye çalışılmıştır. 'Nörokuantoloji' olarak adlandırılan bu yeni multidisipliner yaklaşım metodu ile; nörodejeneratif hastalıklar bilhassa mikrotübüller özelinde hem tıbbi biyolojik ve sinirbilimsel bakış açısıyla hem de kuantum fiziğinin perspektifi ile çok boyutlu olarak incelenmiştir. Çalışmada öncelikli olarak nörodejenerasyon kavramından yola çıkarak Alzheimer, Parkinson, ALS vb. hastalıklar detaylı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Ardından beynin genel yapısı, sinir hücrelerinin özellikleri ve bilhassa mikrotübüller hakkında derinlikli ve detaylı bilgilerin sunulması sonrası mikrotübül ve bilinç kavramı arasındaki ilişkilere ve bilinç kavramına dair araştırma sonuçlarına yer verilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın bir sonraki aşamasında ise tıbbi süreçlere paralel olarak tezin bir diğer bilimsel altyapısı olan 'matematiksel ve kuantum mekaniksel temellere dair temel bilgilere değinilmiştir. Ardından mikrotübüller özelinde 'biyolojik yapılarda ve bilhassa beyinde kuantum mekaniksel olaylar' son yapılan araştırmalar ışığında detaylı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda özellikle Penrose ve Hameroff'un ortaklaşa geliştirdiği mikrotübüller odaklı 'Orch-OR' yaklaşımının detayları ve bu konuda yapılması önerilmiş deneysel tasarımlara yer verilmiştir. Tartışma bölümünde beyinde kuantum mekaniğinin işlediğini düşünen ve düşünmeyen araştırmacıların öne sürdükleri iddia ve görüşlerine yer verilmiştir. Sonuç bölümünde ise kuantum mekaniğinin sinirbilim özelinde ne gibi etki ve katkılar sunabileceğine dair tespit ve önerilere yer verilmiştir. Bu sayede sinirbilim alanı özelinde nöronların çalışma yapılarını multidisipliner bir anlayışla ilk defa bir yüksek lisans tezi olarak hem tıbbi hem de kuantum mekaniksel açıdan inceleme imkanı bulunmuş olunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Neurodegenerative diseases; in the most general sense, are medical cases which are the result of degeneration for various causes and Alzheimer, Parkinson, ALS etc. are the first diseases that come to mind of this kind. In this study, especially microtubule-mediated nerve cell degeneration processes of neurodegenerative disorders are tried to be studied probably first time in our country in the light of the quantum physics approach. With this new multidisciplinary approach called 'neuroquantology'; neurodegenerative diseases will be tried investigate multidimensionally, particularly with respect to microtubules, both from a medical biological and neuroscientific point of view as well as from the perspective of quantum physics. In the study, first the neurodegenerative diseases like Alzheimer, Parkinson, ALS etc. are tried to be examined in detail through the neurodegenerative concept. Then, after presenting deep and detailed information about the general structure of the brain, nerve cells and especially microtubules, the relationship between the concept of microtubule and consciousness and the results of research on the concept of consciousness have been tried to be included. In the next stage of the study, the basic knowledge about 'Mathematical and Quantum Mechanical Basis', which is another scientific infrastructure of the thesis, in parallel with the medical processes, has been mentioned. Subsequently, the microtubules have been tried to be examined in detail in the light of recent researches on 'Biological Structures and especially Quantum Mechanics in the Brain'. In this respect, details of the 'Orch-OR' approach focused on microtubules, developed jointly by Penrose and Hameroff, and the experimental designs proposed for this topic are included. In the discussion section, the claims and opinions of researchers who think and do not think that quantum mechanics works in the brain are mentioned. In the conclusion part, determinations and suggestions about what kind of effects and contributions can quantum mechanics offer to neuroscience in particular are given. In this respect, examination of working structures of neurons in terms of neuroscience in particular, has been investigated for the first time as a graduate thesis with a multidisciplinary approach, in both medical and quantum mechanical aspects.