İnşaat sektöründe işveren/işveren vekili ve çalışanların acil durumlar ve müdahale yöntemleri hakkındaki bilinç düzeyi ve öneriler
Level of consciousness and suggestions about the emergency situations and intervention methods of the employer / employer deputy and employees in the construction sector
  1. Tez No: 509028
  2. Yazar: MURAT UZAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ÖZEKES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Accidents, Engineering Sciences, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat, Acil Durum, Acil Durum Planı, İnşaat Sektöründe Acil Durum, Construction, Emergency, Emergency Plan, Emergency in Construction Sector
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
İnşaat sektöründe bulunan işveren/işveren vekili ve çalışanların acil durumlar hakkındaki bilinç düzeylerini ölçmek, önerilerde bulunmak ve bu alana katkı sağlamak amacıyla bir araştırma yapılmıştır. Yapılan bu araştırmada, önce acil durumlarla ilgili olan yasal mevzuatımız incelenmiştir ve daha sonra inşaat sektöründe çalışan işveren/işveren vekili ve çalışanların bilinç düzeylerini ölçmek amacıyla yirmi farklı inşaat şantiyesinde anket çalışması yapılmıştır. Yapılan bu anket çalışmasında işveren/işveren vekillerine ve çalışanlara farklı sorular yöneltilmiştir. Anket çalışması bulguları işveren/işveren vekillerinin bu alanda bilinç düzeylerinin düşük olduğunu göstermiş ve buna bağlı olarak da çalışanların acil durumlarla ilgili bilinç düzeylerinin düşük olduğu sonucuna varılmıştır. İncelenen yasal mevzuatta işveren/işveren vekili ve çalışanlara acil durumlarla ilgili olarak görev ve sorumluluk verilmiştir. Bu görev ve sorumluluklar hem işveren/işveren vekilleri tarafından hem de çalışanlar tarafından yeteri kadar bilinmediği gözlenmiştir. Gereç ve yöntem olarak yasal mevzuatımızdan, tez, makale ve yayımlanmış kitaplardan yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında, tartışma bölümünde inşaat sektöründeki acil durumlar belirlenmiş ve acil durumlara önleyici ve sınırlayıcı tedbirlerin hangi yollarla sağlanabileceği açıklanmıştır. Kurtarma faaliyetleri, yangın, kimyasal maddelerden kaynaklanacak tehlikeler ve kimyasal döküntüler, parlama ve patlamalar, iş kazası, şantiye ve kamp alanında oluşabilecek kavga, isyan ve benzeri durumlar, doğal afetler, gıda zehirlenmesi ve salgın hastalık, sabotaj inşaat sektöründe karşılaşılacak acil durumlar olarak belirlenmiştir. Sağlık ve güvenlik planı, iş izin sistemi, risk değerlendirmesi, düzeltici ve önleyici faaliyetler inşaat sektöründe belirlenen acil durumlara önleyici ve sınırlayıcı tedbirler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A research was conducted to measure the level of consciousness of the employers/employers deputies and employees in the construction sector about emergencies, to make suggestions and to contribute to this area. In this research, we first examined our legislation related to emergencies and then conducted survey studies on twenty different construction sites to measure the level of consciousness of employers/employers deputies and employees working in the construction sector. In this survey study, different questions were directed to employer/employer deputies and employees. The findings of the questionnaire survey showed that employer / employer representatives had low levels of awareness in the field, which resulted in low employee awareness of emergencies. In the legislation examined, the employer / employer deputies and employees were given duties and responsibilities in relation to emergencies. It has been observed that these duties and responsibilities are not known as competent by both employer/employer representatives and employees. Materials and methods have been utilized from our legal regulations, thesis, articles and published books. In the light of the findings, the emergency situation in the construction sector was determined in the discussion section and the ways in which preventive and restricting measures could be provided in case of emergency were explained. Rescue activities are determined as emergencies to be encountered in the fire, chemical hazards and chemical spills, fires and explosions, work accidents, fighting, rebellion and similar situations, natural disasters, food poisoning and epidemics, sabotage in the construction site. The health and safety plan, work permit system, risk appraisal, corrective and preventive actions have been identified as preventive and limiting measures for emergencies identified in the construction sector.