Acil servise başvuran 65 yaş ve üstü enfeksiyon veya enfeksiyon şüphesi olan hastalarda mortaliteyi etkileyen faktörler
The factors that effect mortality in 65 years or older patients admitted to the emergency service with an i̇nfection
  1. Tez No: 509033
  2. Yazar: SEVAL DEMİR AYDİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, enfeksiyon, mortalite, risk faktörleri, yaşlı hasta, Emergency service, infection, mortality, risk factors, old patient
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmada, acil servise enfeksiyon şüphesi ya da enfeksiyon kliniği ile başvuran ve enfeksiyon hastalıkları tanısı konarak hastaneye yatırılan 65 yaş ve üzeri hastaların mortalitesine etki eden risk faktörlerini belirlemeyi amaçladık. Bu amaçla hastaların vital bulguları, hastalık bulguları, enfeksiyon kaynağı, hastanede kalış süreleri, acil serviste kalış süreleri, mortalite ilişkili skorlar, laboratuar verileri, tedavi ve hastaların prognozları incelenmiştir. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya, 01 Eylül 2014 ile 31 Mayıs 2015 tarihleri arasında, 65 yaş ve üstü toplam 2665 hastadan enfeksiyon ve/veya şüpheli enfeksiyon hastalığı kliniği ile başvuran ve bir enfeksiyon hastalığı tanısı aldıktan sonra herhangi bir servis veya yoğun bakıma yatış verilen 448 hasta dahil edildi. Bulgular: Enfeksiyon nedeni ile acil servise başvuru oranı %17 bulundu. Hastaların yaş ortalaması 76±8, bunların 180'i (%40) kadın ve 268'i (%60) erkek idi. Mortalite oranı %23 tespit edildi. Cox regresyon analizine göre 65 yaş ve üstü enfeksiyon hastalıklarına bağlı hastane mortalitesine etki eden risk faktörleri acil servise başvuru sırasında septik şok varlığı, kalp hastalığı ve malignite varlığı, KOAH/Astım yokluğu, acile başvuru sırasında pCO2 yüksekliği ve HCO3 düşüklüğü anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Herhangi bir enfeksiyon hastalığı ile hastaneye yatışı kabul edilen hastalardan acil servise gelişlerinde ki pCO2 yükseliği, HCO3 düşüklüğü, KOAH veya Astım hastalığının olmayışı, kalp hastalığı ve malignitenin eşlik etmesi, hastaların septik şokta oluşu hastane içi mortaliteyi arttıran risk faktörleridir.
Özet (Çeviri)
The Factors That Effect Mortality in 65 Years or Older Patients Admitted to The Emergency Service with An İnfection Aim: In this study, we aimed at determining the risk factors that effect mortality in 65 years or older patients admitted to the emergency care with a suspected infection or an infection and diagnosed with an infectious disease. For this purpose, we investigated patient's vital signs, disease signs, source of infection, length of staying at hospital, length of staying at emergency service, mortality related scores, laboratory data, treatment and prognosis. Materials and Method: From a total of 2665 patients, 65 years or older and admitted between September 1 2014 and May 31 2015; a total of 448 patients who are admitted with an infection or clinically suspected of having an infection and transferred to any other department or ICU are included in this study. Results: The rate of emergency care admissions with an infectious etiology was found as 17%. Average age of patients was 76±8 with 180 (40%) of them being female and 268 (60%) of them being male. Mortality rate was found as 23%. Cox regression analysis concluded that for 65 years or older patients, risk factors that effected mortality were; septic shock, cardiac disease and presence of malignancy, absence of COPD/Asthma, higher pCO2 and lower HCO3 at the time of admission to the emergency service. Conclusion: In patients admitted to the emergency service with any infectious disease; higher pCO2 , lower HCO3 , absence of COPD/Asthma, cardiac disease and presence of malignancy, being in septic shock at the time of admission are the risk factors that increase hospital mortality.