Sarılık nedeniyle fototerapi alan yenidoğanlarda indirekt bilirubin ve ortalama trombosit hacmi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between indirect bilirubin and mean platelet volume in newborns WHO take phototherapy due to indirect hyperbilirubinemia
- Tez No: 509063
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM EROL, UZMAN ŞAHİN HAMİLÇIKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, indirekt hiperbilirubinemi, inflamasyon, MPV, hemogram, bilirubin, fototerapi tedavisi, Newborn, indirect hyperbilirubinemia, inflamation, MPV, hemogram, bilirubin, phototherapy treatment
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: İndirekt hiperbilirübinemi yenidoğanlarda sıklıkla görülür. Serbest veya albumine bağlı bilirubin, peroksil radikallerinin temizlenmesiyle antioksidan etki yapar ve serbest radikallerin aracılık ettiği reaksiyonlar sırasında zincir kırıcı bir antioksidan olarak rol oynayarak serbest radikal hasarını önler. Ortalama trombosit hacminin (MPV) trombosit fonksiyonu ve aktivasyonu ile korele olduğu bilinmektedir. Böylece, inflamasyon sırasında platelet aktivasyonu MPV'den dolaylı olarak ölçülebilir. Yenidoğan bebeklerde bilirubin birçok sebepten dolayı artmaktadır. Antioksidan olduğu düşünülen bilirubin artışının inflamasyon göstergesi olan MPV ile korele olup olmadığını ve vücutta olan inflamasyona bağlı olarak bilirubin artışının olup olmadığını değerlendirmek amacıyla bu çalışma planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bağcılar Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve İstanbul Bahçelievler Devlet Hastanesi'nde Ocak 2016 ile Ocak 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 37-42 hafta, 2500-4000 gr arası doğan ve hiperbilirubinemi nedeniyle tedavi gereksinimi olan 56 yenidoğan değerlendirildi. Hastaların yenidoğan sarılığı tedavisinde fototerapi öncesi bakılan kan grubu, direkt coombs, hemogram, indirekt bilirubin, direkt bilirubin, total bilirubin değerleri ile fototerapi tedavisinin sonrası bakılan hemogram, indirekt bilirubin, direkt bilirubin, total bilirubin değerlerine kayıtlardan ulaşıldı. Bulgular: Hastaların tedavi öncesi total bilurubin değerleri 13,99±5,42 mg/dl, tedavi sonrası değeri 9,55±2,71 mg/dl olup iki değer arasında istatistiksel olarak anlamlı derece fark saptandı (p=0,0001 287,63±89,45 x106/mm3, tedavi sonrası 329,28±114,18 x106/mm3 olup tedavi sonrası platelet sayısının anlamlı olarak artmış olduğu (p=0,003), tedavi öncesi MPV ortalamalarının 6,55±0,92, tedavi sonrası 6,99±0,96 olup, tedavi sonrası MPV ortalamalarının anlamlı olarak artmış olduğu görüldü (p=0,0001). Tedavi öncesi total bilirubin değerleri ile tedavi öncesi platelet değerleri (r=0,385 p=0,003) ve tedavi öncesi total bilirubin değerleri ile tedavi öncesi MPV değerleri (r=0,265 p=0,048) arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon gözlendi. Sonuç: Çalışmamızdan edindiğimiz veriler ışığında MPV'nin inflamasyonda arttığını, bilirubin artışının antinflamatuar bir olay olduğunu ve indirekt hiperbilirubinemi olan bebeklerde hemogramda MPV'de bu nedenle düşüş olduğunu gösteren sonuçlar elde ettik.
Özet (Çeviri)
Objectives: İndirect hyperbilirubinemia is common in newborns. Free or albumin-bound bilirubin exerts an antioxidant effect through the clearance of peroxyl radicals and prevents free radical injury by acting as a chain-breaking antioxidant during reactions mediated by free radicals. It's known that mean platelet volume (MPV) is correlated to platelets function and activation. So that, the during inflammation platelets activation can be measured indirectly from MPV. Bilirubin increases by the effects of many reasons in newborns. This study was carried out to evaulate if bilirubin increase thought to be antioxidant is correlated with the inflamation indicator MPV and to evaulate if bilirubin has increase by the effect of the inflammation in human body. Materials and Methods: 56 infants 37-42 -week-old and between 2500-4000 gr born, and treated for hiperbilirubinemia in Bağcılar Training and Research Hospital and Bahçelievler Public Hospital between January 2016-January 2017 were retrospectively screened. We reached the values such as blood group, direct coombs, hemogram, indirect bilirubin, direct bilirubin, total bilirubin values that were evaluated before the phototherapy treatment and hemogram, indirect bilirubin, direct bilirubin, total bilirubin values that were evaluated after the phototherapy treatment from the transcriptions. Results: Total bilirubin levels of the patients before treatment were 13,99 ± 5,42 mg / dl and 9,55 ± 2,71 mg / dl after treatment. Statistically significant difference between two values was found (p = 0.0001). Platelet count before treatment was 287,63 ± 89,45 x106 / mm3, after treatment 329,28 ± 114,18 x106 / mm3. The number of platelets after treatment was significantly increased (p = 0.003). MPV averages before treatment were 6,55 ± 0,92 and MPV averages after treatment were 6,99 ± 0,96. MPV averages after treatment were significantly increased (p = 0.0001). There was a statistically significant correlation between total bilirubin values before treatment and platelet values before treatment (r = 0.385 p = 0.003) and pre-treatment total bilirubin values and pre-treatment MPV values (r = 0.265 p = 0.048). Conclusion: According to the data we received from our work; we have found that MPV increases in inflammation, increase in bilirubin is an antinflammatory event, and that in infants with indirect hyperbilirubinemia there is a decrease in MPV in the hemogram.