Diyalog anlayışı çerçevesinde AB destekli sivil toplum diyaloğu programının incelenmesi
The analysis of civil society program of EU within the framework of dialogue
  1. Tez No: 509346
  2. Yazar: ILGAR SEYIDOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Relations, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyalog, Sivil Diyalog, Sivil Toplum Alanı, Sivil Toplum Kuruluşları, Çerçeveleme, Sivil Toplum Diyaloğu Programı, Dialogue, Civil Dialogue, Civil Society, NGOs, Framing Analysis, Civil Society Program
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 243
Özet
En eski ve“ideal”iletişim biçimlerinden olan“diyalog”Antik dönemde olduğu gibi XXI. Yüzyılda da geniş şekilde tartışılmaktadır. Antik dönem ile“felsefi”, XIX. Yüzyıl sonrası çalışmalarla ise“kuramsal”temel kazan anlayış XXI. Yüzyılda yeni bir fenomen olarak“sivil diyalog”şeklinde ortaya çıkmıştır. Sivil toplum alanı içinde anlam kazanan bu kavram, AB' nin üyelik müzakereleri sürecinde aday ülkelerle yürüttüğü programlarla gündeme gelmiştir. Yapılan bu çalışma ile öncelikle Antik dönemde“diyalog”anlayışına ilişkin felsefi akımlar ve XIX. Yüzyılda kuramsal yaklaşımlar ele alınmıştır. Daha sonra sivil toplum alanı içinde bir“sivil diyalog”anlayışının kavramsal altyapısının oluşturulmasına yönelik bir çözümleme yapılmıştır. Bu anlamda sivil toplum kuruluşları“sivil diyalog aracıları”olarak ele alınmıştır. Son olarak AB' nin aday ülke olarak Türkiye ile yürütmekte olduğu“Sivil Toplum Diyaloğu”programı Çerçeveleme analizi aracılığıyla analiz edilmiştir.“Sivil diyalog”anlayışının program kapsamında nasıl“çerçevelendiği”ne odaklanılmıştır. Sonuç olarak“diyalog”temelli bir“sivil diyalog”sürecinin gerçekleştirilmediği ve bu bağlamda“sivil diyalog”anlayışı çerçevesinde nasıl bir“diyalogatif”yapının oluşturulabileceğine ilişkin öneri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the ancient and“ideal”ways of communication is“dialogue”which is being discussed over the course of many years. This notion was stemmed from the Ancient age philosophcial studies and has been conceptualized by the various theoretical apporaches in XIX and XX. Century. In XXI. century“dialogue”has become a phenomenon within the civil society as new communicative form. This dialogic form was called as“civil dialogue”. In fact,“civil dialogue”has become popular through the program for alignment with the acquis of EU. To be more precise,“civil dialogue”has been used as dialogic relationship between EU and candidate countries such as Turkey by means of NGOs. In this context, this study firstly focused on the conceptual analysis of“dialogue”from Ancient to Modern age by addressing to various philosphical and theoretical approaches. Then, the“Civil Society Dialogue”Program conducting between EU and Turkey was analyzed. Framing analysis was used as research method. The research aimed to find out how the concept of“civil dialogue”formed and“framed”by the program. Consequently, the research revealed that“civil dialogue”was not based on“dialogue”practically. Starting from this point of view, an initial draft of more dialogic“civil dialogue”has been recommended for the further researches.