Göçmenliğin mekânsal sosyolojisi: Şanlıurfa örneği
Spatial sociology of immigration: The example of Şanlıurfa
  1. Tez No: 509421
  2. Yazar: CELAL İNCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİME GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Mekân, Suriye göçü, Türkiye'deki Suriyeliler, Şanlıurfa, Migration, Migrant, Space, Migration of Syria, Syrians in Turkey, Şanliurfa
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Bu çalışma, 2011 yılında Suriye'de başlayan iç çatışmalar sonucu Türkiye'ye göç eden Suriyeli göçmenlerin genelde Şanlıurfa'ya özelde Şanlıurfa'nın belli bölgelerine yoğunlaşmasının sosyolojik dinamiklerini ve bu dinamiklerin göç sürecindeki toplumsal karşılığına odaklanmayı hedeflemiştir. Mezo ölçekte konuyu ele alan bu araştırmada, göç sürecindeki karmaşık ilişkileri çözümlemek üzere yorumlayıcı paradigma ve nitel yöntem ile nitel yöntemin baskın kullanılan gözlem, görüşme ve doküman toplama tekniklerinden yararlanılmıştır. Bu bağlamda 56 Suriyeli göçmen ve 20 saha uzmanı olmak üzere 76 kişi ile görüşme yapılmıştır. Ayrıca 2 odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, Suriyeli göçmenlerin Şanlıurfa'ya yoğunlaşması üzerinde fiziksel yakınlıkla birlikte Suriyeli göçmenler ile Şanlıurfa arasındaki özgün ilişkilerin belirleyici olduğu gözlenmiştir. Bu kapsamda akrabalık ilişkileri, aşiretsel bağlar, sosyal ağlar, tarihsel ilişkiler, coğrafi beraberlik, etnisite, dil, din, kültürel benzerlik ve Şanlıurfa'nın toplumsal yapısı ön plana çıkan unsurlardır. Bununla birlikte iş benzerliği ve 'ucuz kent' bu süreçte etkili olan yapısal faktörler arasında yer almıştır. Sözü edilen unsurlar yumuşak bir göç sürecinin yaşanmasında belirleyicidir. Ancak Şanlurfa'nın enformel toplumsal ilişkileri ve Suriye ile benzer geleneksel yapısı ikinci evlilikler gibi istismar alanların şekillenmesinde ve göç endüstrisinin gelişmesinde de etkilidir. Şanlıurfa'nın ekonomik ve demografik dezavantajlı konumu, göçmenler ile bölge halkı arasında problem kaynağı oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study aimed to focus on the sociological dynamics of the spatial concentration in Şanlıurfa and its specific regions, and the role of these dynamics on social life during the migration process of Syrian immigrants who migrated to Turkey as a result of the internal conflicts in 2011. In the present research evaluated in mezo scale, hermeneutical paradigm, qualitative method and its observation, interviews and document collection techniques were used to analyze the complex relations during the migration process. In this context, 76 interviews were performed with 56 Syrian immigrants and 20 field experts. In addition, 2 focus group interviews were also conducted. In this study, the determining factors of the spatial concentration of the Syrian immigrants in Şanlıurfa were geographic proximity as well as the unique relations between the Syrian immigrants and Şanlıurfa. In this regard, the relationship, tribal ties, social networks, historical relations, geographical togetherness, ethnicity, the similarity of language, religion, culture and the social structure of Şanliurfa are the prominent factors. In addition, business resemblance and the sense of 'cheap city' are also considered as effective structural factors in this process. The mentioned factors have been taken into consideration as determiner factors for the smooth migration process. However, Şanliurfa's informal social relations and the traditional structure similarity with Syria induced the formation of the abuse-liable areas such as second marriages and also caused the development of the immigration industry. Furthermore, Şanliurfa's economic and demographic disadvantages have been observed as the source of problems between immigrants and the people of the region.