Tayyib Et-Tîzînî'nin Kur'an ve te' vil anlayışı
Understanding of Tayyib Et-Tîzînî's Qur'an and ta'wil (Interpretation)
  1. Tez No: 509437
  2. Yazar: FERHAD AHMAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAMİ KILINÇLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tayyib et-Tîzînî, Gelenek, Kur'an, Te'vil, Tarihsel Okuma, Marksist, Müsteşrik, Zâhir, Bâtın
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, Suriyeli filozof ve mütefekkir Tayyib et-Tîzînî'nin Kur'an ve te'vil anlayışını incelemektedir ve çalışma, giriş, sonuç ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları açıklanmıştır. Birinci bölümde Tîzînî'nin hayatı, eserleri, düşünce yapısının oluşumu ve etkilendiği kişiler ele alınmıştır. İkinci bölümde Tîzînî'nin düşünce yapısı ele alınarak onun İslam düşüncesinde yenilik arayışları, Arap ve İslam medeniyetine vurgu yapması, cahiliye algısı, İslam'ın doğduğu toplumun entelektüel yapısı, devrim anlayışından Rönesans düşüncesine geçişi ve Suriye'deki siyasi hayata bakışı incelenmiştir. Üçüncü bölümde onun Kur'an ve yorum algısı Kur'an'ın tedrîcen nüzulü, Kur'an'ın cem'i ve çoğaltılması konulrına yolladım, bilimsel tefsire bakışı ve Kur'an metninin temel özellikleriyle ilgili görüşleri eserleri çerçevesinde ele alınmıştır. Son bölümde, elde edilen sonuçlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the Qur'an and ta'wils (interpretation) of the Syrian philosopher and the well-known Tayyib al-Tîzînî and consists of introduction, conclusion and three parts. In the introduction, the subject of there search, purpose, method and resources are explained. The first part deals with the formation and influence of Tîzîni's life, works, thought structure. In the second part, Tîzînî's thought structure was examined his view of innovation in Islamic thought, the emphasis on Arab and Islamic civilization, the perception of state of ignorance, the intellectual structure of Islam's society, the transition from revolution mentality to Renaissance thought and political life view in Syria were examined. In the third part, the Qur'an and the perception of the interpretation are examined into his works on the progressive aspect of the Qur'an, the Qur'an's cem (gather in and reproduction of pages) and view to the scientific tafsir/commentary, and his views on the basic features of the Qur'anic text. In the last part, attained results are included. KeyWords: Tayyib et-Tîzînî, Heritage, Qur'an, ta'wils (ınterpretation), historical reading, Marxist, orientalist, external, ezoteric.