E-ticarette tüketici davranışlarının satın alma tutumlarına etkisinin cinsiyet bazında incelenmesi
Gender based analysis of the effect of consumer behavior on purchasi̇ng attitudes in e-commerce
- Tez No: 509459
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERİHAN ŞIKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: E-ticaret, Tüketici Davranışları, Teknoloji Kabul Modeli, Algılanan Kullanışlılık, Davranışsal Niyet, E-commerce, Consumer Behavior, Technology Acceptance Model, Perceived Usability, Behavioral Intent
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızla gelişmesi ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte tüketicilerin e-ticarete olan ilgisi giderek artmaktadır. E-ticarette sürekli gelişim gösteren değişim ve yeniliklerin meydana gelmesiyle tüketicilerin bakış açıları günden güne değişmektedir. Bu araştırma; internet üzerinden alışveriş yapan tüketicilerin, satın alma tutumları üzerinde etkili olan faktörleri tespit edip, katılımcıların demografik özelliklerinden cinsiyet bazında farklı bakıp bakmadıklarına yönelik davranışlarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma kapsamında ilgili literatür çalışmasında, tüketici davranışları ile ilişkisi olduğu düşünülen; algılanan kullanım kolaylığı, algılanan haz, algılanan güvenilirlik, algılanan kullanışlılık, öznel norm, algılanan davranışsal kontrol, davranışsal niyet faktörleri irdelenmiş ve bu faktörlerin tüketiciler için bir öneme sahip olduğu görülmüştür. Bu amaçlar doğrultusunda araştırmada, genel olarak literatürde araştırmacılar tarafından yaygın olarak kullanılan Davis' in Teknoloji Kabul Modeli temel alınarak ve Planlı Davranış Teorisi dikkate alınarak hazırlanan anket formu Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi akademik ve idari personeli 310 kişiye uygulanmış ve analizlerde toplam 279 anket formu değerlendirilmiştir. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 19.0 istatistik programı kullanılarak frekans dağılımı, faktör analizi, t testi ve regresyon analizi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre tüketicilerin internetten satın alma davranışlarında cinsiyetler arasında algılanan haz, öznel norm ve algılanan güven faktörlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca davranışsal niyet açısından en önemli faktörün algılanan kullanışlılık olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, with the rapid development of information and communication technologies and the widespread use of the internet, consumers ' interest in e-commerce is increasing steadily. With the emergence of changes and innovations that show continuous improvement in e-commerce, consumers ' perspectives are changing from day to day. This study was conducted to determine the factors effecting the purchasing behavior of the consumers who are shopping on the internet and to investigate whether the participants look different from their demographic characteristics on a gender basis. In this study, the relationship between consumer behavior and perceived ease of use, perceived satisfaction, perceived reliability, perceived usefulness, subjective norm, perceived behavioural control, behavioral intent factors were investigated and these factors were found to be of importance to consumers. In this study, based on Davis' Technology Acceptance Model, which is widely used by researchers in the literature, and considering the planned behavior theory, the questionnaire was applied to Nigde Ömer Halisdemir University academic and administrative staff 310 people and a total of 279 questionnaires were evaluated in the analyses. Statistical analysis was performed using the SPSS 19.0 statistical program and the frequency distribution, factor analysis, t-test and regression analysis were applied. According to the results of the analysis, there were statistically significant differences in the satisfaction, subjective norm and perceived confidence factors perceived among the gender in the consumers ' buying behavior from the internet. In addition, it has been determined that the most important factor in terms of behavioural intentions is perceived usefulness.