Okul yöneticilerinin bilgi yönetimi yeterliliklerinin belirlenmesi
Determining principals' adequacy of knowledge management
- Tez No: 509498
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticisi, Bilgi Yönetimi, Yeterlilik, School Manager (Principal), Knowledge Management, Adequacy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan okul yöneticilerinin bilgi yönetimi yeterliliklerini öğretmen görüşlerine göre belirlemektir. Araştırmanın örneklemini, 2016-2017 öğretim yılında İstanbul İli Kağıthane İlçesi ilköğretim ve ortaöğretim okullarında görev yapan 276 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada demografik bilgi formu ve Erten (2006) tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiki analizler, ilişkisiz örneklem t-testi, Mann Whitney-U testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Kruskal Wallis-H testi, LSD ve Tamhane çoklu karşılaştırma teknikleri kullanılmıştır. Araştırmada okul yöneticilerinin bilgi yönetimi yeterlikleri önderlik, teknoloji kullanımı, öğrenme kültürü oluşturma, süreçlere katılım ve süreçleri değerlendirme becerileri alt boyutlarıyla ele alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenler yöneticilerini, bilgi yönetiminin tüm alt boyutlarında orta düzeyde yeterli gördüklerini belirtmişlerdir. Öğretmen görüşlerinde yaş, kıdem, görev yapılan okul türü, hizmetiçi eğitim programına katılıp katılmama ve son eğitim durumu değişkenlerine göre tüm alt boyutlarda anlamlı farklılık bulunmuştur. Cinsiyet değişkenine göre, önderlik, teknoloji kullanımı ve süreçlere katılım alt boyutlarında anlamlı farklılık belirlenmiştir. Branş değişkeni açısından, teknoloji kullanımı ve öğrenme kültürü alt boyutlarında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Yöneticilik deneyiminin olup olmaması değişkenine göre ise süreçleri değerlendirme becerisi hariç diğer alt boyutlarda anlamlı farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the knowledge management adequacy of the principals working at primary and secondary schools according to teachers' point of view. 276 teachers who has been working at primary and secondary schools in Kagıthane province, Istanbul in 2016/2017 academic year form the sample of the research. In this research, demographic data form and survey developed by Erten (2006) were used. While analyzing the data ,descriptive statistical analyses, unrelated sample t test, Mann Whitney-U test, one-way variance analysis (ANOVA), Kruskal Wallis-H test, LSD and Tamhane multiple comparison techniques were used. In this reseach, it has been discussed the abilitiy to the knowledge management of principals, leadership, technology usage, create a teaching culture, participate to the process and evaluate the processes with their subdimensions. According to the results of this research, teachers has pointed out that they think their principals have avarage adequacy in all subdimensions of knowledge management. To the teachers' viewpoint, it has been found significant difference in all subdimensions according to the factors of age, seniority, type of the school, whether or not attending in-service training and latest educational status. To the gender factor ; it has been determined sicnificant difference in subdimensions of leadership, technology usage, and participation in process. To the field of study factor; it has been identified significant difference in subdimensions of technology usage and teaching culture. As for the factor to have experience of being principal or not; it has been found significant difference in other subdimensions but the ability to evaluate the process.