Rezidans yönetiminde sakinler ve hizmet verenlerin teknoloji ile kurduğu ilişkiler bağlamında gündelik yaşam
Everyday life in the context of relations established by residents and service providers in residence management
  1. Tez No: 509760
  2. Yazar: FATMA TUNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASLI YAZICI YAKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Modernlik, teknoloji, rezidans, gündelik yaşam, etnografi, Modernity, technology, residence, everyday life, ethnography
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Antropoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Teknoloji ve modernlik gibi süreçler bağlamında“rezidans”olarak adlandırılan yeni konut biçimlerinin ortaya çıkmasından hareket eden bu araştırma, etnografik alan çalışması ve“katılımlı gözlem”tekniğine bağlı kalınarak Ankara ilinde yer alan ve sadece konut olarak kullanılan rezidansta gerçekleştirilmiştir. Barınma işlevinin yanında alışveriş merkezi, sosyal tesisler, danışmanlık hizmeti, teknik ve temizlik servisi, yönetim ve satış ofisleri gibi birden çok birime bünyesinde yer veren rezidansta aynı zamanda gelişmiş teknolojik araçlar ile kontrollü ve güvenli bir ortamın kullanıcıya sunulması söz konusudur. Bu bağlamda çeşitli sosyal donatılar ve teknolojik araçlar ile desteklenen rezidansta sunulan hizmetlerin niteliğini ve insan-teknoloji arasındaki ilişkileri konu alan bu tez çalışmasının amacını rezidansın hem insan yaşamı ve insan ilişkileri üzerindeki dönüştürücü etkisini yakalamak hem de rezidans yaşamında sunulan hizmetlerin yeni anlam ve uygulamalarını incelemek oluşturmaktadır. Teknolojiye sahip mimarisi, karma işlevleri yerine getiren örgütsel yapısı ve yönetim şekli ile“geleneksel”konutlardan farklılık arz eden rezidansın ikamet edenler için beraberinde getirdiği“yeni”yaşam düzeni, hizmet talepleri ve çevreyi kullanma biçimleri üzerindeki dönüşümleri ele alan bu araştırma, alan çalışmaları ve katılımcıların anlatıları üzerinden rezidans yaşamının gündelik hayatta nasıl karşılık bulduğunu ortaya koyabilmeye yöneliktir.
Özet (Çeviri)
This research, based on the emergence of new housing types called“residences”in the context of courses such as technology and modernity, has been carried out in a residence used only as housing in Ankara adhering to the ethnographic field study and“participatory observation”technique. In addition to the function of accommodation, the residence which includes shopping mall, social facilities, consultancy service, technical and cleaning service, management and sales offices in the same place, is also providing the user with a controlled and secure environment with advanced technological tools. In this context, the aim of this thesis study on the relationship between human-technology and the quality of the services offered by residents supported by various social equipment and technological tools is to capture the transformative effect of the residence on human life and human relations as well as to examine the new meaning and applications of the services offered in the residence life. Handling the“new”way of life, service demands and transformations on the ways of using the environment, brought by the resident of the residence, which is different from“traditional”dwellings, with its architecture with technology, organizational structure and management that fulfill mixed functions, this research is intended for how residence life responds to everyday life based on fieldwork and participants' expressions.