Türkiye'de uygulanan aile politikalarının etkinliği, Iğdır ili örneği
Effectiveness of family policies in Turkey (Example of Iğdır city)
  1. Tez No: 510156
  2. Yazar: MUHLİS ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL İSLAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Social Services, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Politikaları, Türkiye'de Aile Politikaları, Sosyal Yardımlar, Çocuk Evleri, Kadın Konukevleri, Family Policies, Family Policies in Turkey, Social Supports, Children's Houses, Female Guesthouse
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Küreselleşme, sanayileşme ve kentleşme gibi etkenler sonucunda ortaya çıkan değişim ve dönüşüm aile kurumunu da değiştirmiştir. Artık aileler geçmişte olduğundan çok daha fazla desteklenmeye ihtiyaç duymaktadır. Bu da aile politikası kavramını doğurmuştur. Aile politikası kavramına farklı pencerelerden farklı şekillerde yaklaşıldığı görülmektedir. Bununla birlikte en genel tanımı ile aile politikası; aile kurumunun korunması, güçlendirilmesi ve zorunlu hallerde aileyi ikame edebilecek gerekli kurumların oluşturulması amacıyla ortaya konan politikalar bütünüdür. Aile politikaları konusu uzun süre sosyal politikalardan ayrı düşünülmemiştir. Bu nedenle sosyal bilimler alanında yeni sayılabilecek bu konunun; kavram, kapsam, amaçlar, eğilimler gibi yönlerden yeterince tartışılmadığı görülmektedir. Ülkemizde de aile politikaları konusunun akademik düzeyde yeterince tartışılmadığı görülmektedir. Bu nedenle bu önemli ve hassas konunun hem teorik çerçevede hem de uygulamaların etkinliği açısından ele alınarak incelenmesi özgün bir konu olarak araştırmaya değer bulunmuştur. Buradan yola çıkarak ve literatürdeki tartışmaya bir katkı sunmak amacıyla çalışmada konu öncelikle teorik açıdan geniş bir şekilde ele alınmıştır. Daha sonra Türkiye'deki aile politikaları konusu ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışmada Türkiye'deki aile politikaları konusu, yaygın uygulamanın aksine belki de ilk kez bütüncül bir bakış açısıyla ele alınmış ve konu bütün yönleriyle ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu yönüyle de çalışma özgündür. Çalışmada son olarak, Türkiye'deki aile politikaları uygulamalarının etkinliğini tespit edebilmek için örnek olarak seçilen Iğdır İli'ndeki aile politikaları uygulamalarının etkinliğine yönelik bir alan araştırması yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış ve veriler yarı-yapılandırılmış mülakat ve ikincil veri kaynaklarından elde edilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen bulgular ve diğer kaynaklardan elde edilen bilgiler analiz edilerek değerlendirildiğinde, Iğdır İli'nde uygulanan aile politikalarının, bazı eksiklikleri olmakla birlikte genel olarak etkin ve başarılı olduğu gözlenmiştir. Örnek olarak seçilen ilde yapılan araştırmalar ışığında, ülkemiz aile politikalarının ve bu konuda son dönemde yapılan köklü değişiklikler ve gerçekleştirilen yeni düzenlemelerin belirlenen hedeflere önemli ölçüde ulaşmış olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The change and transformation that has occurred as a result of factors such as globalization, industrialization and urbanization have also changed the family institution. Now families need much more support than they are in the past. This led to emerging the concept of family policy. It is seen that the concept of family policy is approached in different forms from different windows. However, with the most general definition of family policy is; the whole of politics for the protection of the family institution, the strengthening of the family institution and the establishment of the necessary institutions to replace the family in obligatory cases. Family politics has not been considered separately from social politics for a long time. Therefore the concept of family politics can be considered as new in the field of social sciences. For this reason, it has not been discussed in terms of concept, scope, goals, tendencies, etc. It is also seen that the issue of family politics in our country is not discussed sufficiently at the academic level. Therefore it is worth investigating this important and sensitive subject in both the theoretical framework and in terms of the effectiveness of the applications as a unique subject. For this reason, in order to provide a contribution to the debate in the literature, firstly the subject has been discussed in a wide range from the theoretical point of view. Then the study examined in detail the issue of family policy in Turkey. In this study, contrary to common practice, perhaps for the first time, family policy issues are discussed with a holistic perspective and the issue has been tried to be revealed in all aspects in Turkey. Also in this regard, the work is unique. Finally, to be able to determine the effectiveness of the family policy applications in Turkey, Iğdır province has been selected for a field research. Qualitative research method was used in the research and data were obtained from semi-structured interviews and secondary data sources. As a result of investigations and when the information obtained from other sources are analyzed and evaluated, it is observed that the family policy applications in Iğdır province are generally successful and effective, together with some deficiencies. It has been understood that in the results of researches made on the selected province, our country's family policies, fundamental changes in this issue and the new regulations have reached its goal in a significant extent.