Kırsaldan kente: Yeni bir yüzyılın eşiğinde Hollanda'da empresyonizm
From rural to urban: Impressionism in Holland on the verge of a new century
  1. Tez No: 510314
  2. Yazar: SEBNEM MODIRI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKAY CANAN OKKALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Hollanda Empresyonizmi, 19.yüzyıl Hollanda resmi, Den Haag Okulu, Amsterdam Empresyonizmi, Laren Okulu, Dutch Impressionism, 19th century Dutch painting, Den Haag School, Amsterdam Impressionism, Laren School
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 348
Özet
Bu tezin amacı, 19. yüzyılın ortalarında Fransa'dan Hollanda'ya yayılan Empresyonizm akımını, akımın sanatçılarını ve onların eserlerini incelemek, en önemlisi de döneme ve Hollanda sanatına olan katkılarını ortaya koymaktır. 19. yüzyılın yarısından sonra doğmuş Empresyonizm sanat akımını ve bu akım içerisinde üç farklı tarz olan Den Haag Okulu, Laren Okulu ve Amsterdam Empresyonizmi tarzlarında çalışmış Hollandalı ressamlar ele alınarak tezin kapsamı oluşturulmuştur. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden tarihsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmadaki veriler döküman analizi yapılarak toplanmıştır. Çalışma için basılı ve elektronik kaynaklardan yararlanılmıştır. Elde edilen bu bulgular doğrultusunda Hollanda ve Fransız Empresyonizmi arasındaki farklar belirlenerek Hollanda Empresyonizmi'nin kendi özgü yönleri açıkça ortaya koyularak daha iyi anlaşılması sağlanmıştır. Bu çalışma kırsaldan kente 19. Yüzyıl Hollandası'nın sanat panoramasını çıkararak yeni bir yüzyıla geçişte resim sanatını besleyen sanat okulları, grupların varlığı ile Empresyonizm akımını benimseyen Hollandalı sanatçıların çalışmalarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to examine the Impressionism movement which was spread from France to Holland in the mid-19th century, the artists of it and their works, and most importantly turning and revealing their contribution to Dutch art. The Dutch Impressionisme which was born after the half of the 19th century and the Dutch painters who worked in three different styles this movement which are the Den Haag School, the Laren School and the Amsterdam Impressionism formes the scope of this thesis. In this study, historical research method is used as qualitative research methods. The data in the study were collected by analyzing the documents. Printed and electronic sources were used for the study. The differences between the Dutch and French Impressionism were determined in the direction of findings and the Dutch Impressionism was clarified in its own way to provide a better understanding. This study reveals the 19th century Dutch artistic table from rural to urban areas and the work of Dutch artists who embrace the Impressionism movement with the presence of art groups and art schools nurturing the painting art as they entering in a new century .