Anjiyografi öncesi planlı hasta eğitiminin durumluk, sürekli ve ölüm kaygısı üzerine etkisi
Childhood trauma in psychiatric patients, ongoing violence and psychopathology
  1. Tez No: 510622
  2. Yazar: ŞEVKET CENGİZHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERMİN OLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anjiyografi, Ölüm Kaygısı, Durumluk kaygısı, Süreklik Kaygısı, Angiography, Death Anxiety, Situation concern, Continuity Concern
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Anjiyografi Öncesi Planlı Hasta Eğitiminin Durumluk, Sürekli ve Ölüm Kaygısı Üzerine Etkisi Şevket CENGİZHAN, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Hemşirelik Anabilim Dalı, Tezli Yüksek Lisans, Gaziantep 2018 Bu araştırma Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde 05.10.2017-10.05.2018 tarihleri arasında koroner anjiyografi öncesi planlı hasta eğitiminin durumluk, sürekli ve ölüm kaygısı üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, dahil olma kriterlerine uyan 50 eğitim grubunda, 50 kontrol grubunda olmak üzere toplam 100 hasta üzerinde yapıldı. Veriler“Kişisel Özellikler Soru Formu”, 'Ölüm Kaygısı Ölçeği'' ve“Spielberger Durumluk - Sürekli Kaygı Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler araştırmacı tarafından bilgisayar ortamında SPSS 24.0 (The Statistical Package for the Social Sciences- PC Version 21.0) paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Katılımcıların sosyo-demografik özellikleri incelendiğinde; %97'sinin 31-61 yaş aralığında olduğu, %68'inin erkek, %86'sının evli ve çoğunluğunun lise mezunu olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %55'inin il merkezinde yaşadığı, çoğunluğunun eş ve çocuklarıyla yaşadığı, serbest çalıştığı ve gelirinin giderinden az olduğu belirlenmiştir. Çalışmaya katılan bireylerin sosyo- demografik özellikleri incelendiğinde; yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, yaşanılan yer, yaşanılan kişiler, iş ve meslek durumu, gelir durumu açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark belirlenmemiştir. Gruplarımız benzer özellikte olup, homojen dağılım göstermiştir. Katılımcıların sürekli kaygı ölçeği incelendiğinde deney grubunda eğitim öncesi sürekli kaygı düzeylerinin, kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük çıktığı, Durumluk kaygı ölçeğine ilişkin bulgular incelendiğinde deney grubunda eğitim öncesi durumluk kaygı düzeyleri, kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük çıktığı görülmüştür. Koroner anjiyografi uygulanacak hastaların ölüm, durumluk ve süreklilik kaygı düzeylerinin eğitimle giderilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Planned Patient Education Before Angiography on State, Continuity, and Death Anxiety Şevket CENGİZHAN, Hasan Kalyoncu University, Institude of Health Science, Nursing Department, Master wint Thesis, Gaziantep 2018 This research was carried out in Gaziantep University Şahinbey Research and Application Hospital between 05.10.2017-10.05.2018 to determine the effect of planned patient education before coronary angiography on condition, continuity and death anxiety. The study was conducted on a total of 100 patients in 50 study groups and 50 control groups that met inclusion criteria. The data were collected using the“Personality Questionnaire”,“Death Anxiety Scale”and“Spielberger State - Trait Anxiety Scale”. The obtained data were evaluated by the researcher using the package program SPSS 24.0 (The Statistical Package for the Social Sciences - PC Version 21.0). When the socio-demographic characteristics of the participants are examined; 97% were in the age range of 31-61 years, 68% of men, 86% were married and the majority were high school graduates. 55% of the participants live in the city center, the majority of them live with their spouses and children, free-running and less than the expense of income. When the socio-demographic characteristics of the individuals participating in the study are examined; there was no statistically significant difference between groups in terms of age, gender, marital status, educational status, place of residence, experienced persons, occupation and occupation status, income status. Our groups have similar characteristics, homogeneous distribution. When the participants' continuity anxiety inventory was examined, pre-training trait anxiety levels in the experimental group were significantly lower than control group, When the findings related to the State Anxiety Inventory were examined, pre-training state anxiety levels in the experimental group, were significantly lower than the control group. The deaths of patients to undergo coronary angiography, state and continuity anxiety levels should be solved with training.