Multiple sklerozlu bireylere uygulanan kupa terapisinin bireylerin yorgunluk düzeyi ve yaşam kalitesine etkisi
Effects of cup therapy on individuals with multiple sclerosis on fatigue level and quality of life
- Tez No: 510797
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ AKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kupa Terapisi, Multiple Skleroz, Yaşam Kalitesi, Yorgunluk, Cup therapy, Fatigue, Multiple Sclerosis, Quality of life
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET Çalışma, multiple sklerozlu bireylere uygulan kupa terapisinin bireylerin yorgunluk düzeyi ve yaşam kalitesine etkisini belirlemek amacıyla deneysel olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Kayseri'de oturan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesi Nöroloji bölümü Multiple Skleroz polikliniğine kayıtlı olan ve araştırmaya alınma kriterlerine sahip 150 Multiple skleroz hastası oluşturmuştur. Çalışma, 40 deney 40 kontrol grubu olmak üzere 80 kişi ile tamamlanmıştır. Deney ve kontrol grupları EDSS skoruna göre belirlenmiştir. Rastgele dağılımı sağlamak için örnekleme alınacak bireyler numaralandırılmış ilk dört hasta kontrol sonraki dört hasta çalışma grubuna alınmıştır. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu (EK 6), Yorgunluğu Etkileyen Faktörlere İlişkin Soru Formu (EK 7), Yorgunluk Şiddet Ölçeği (EK 8), Yorgunluk Etki Ölçeği (EK 9) ve Multiple Skleroz Yaşam Kalitesi 54 Ölçeği (MSQL-54) (EK 10) ile toplanmıştır. Araştırma verileri toplandıktan sonra deney grubuna kupa uygulaması başlanmıştır. Bireylerin kendi evlerinde haftada 2 kez ortalama 5 dakika olmak üzere sekiz hafta boyunca kupa uygulanmıştır. Uygulama bitiminde deney ve kontrol grubuna EK 8, EK 9, EK 10 yeniden uygulanmıştır. Veriler SPSS paket programında değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde; tanıtıcı özellikleri incelemek amacı ile ortalama, standart sapma, yüzdelik hesabı ve ki kare testi kullanılmıştır. Kupa uygulaması öncesi ve sonrası yorgunluk şiddet ölçeği, yorgunluk etki ölçeği ve yaşam kalitesi ölçeklerinden aldıkları puan ortalamaları arasında fark olup olmadığını test etmek için bağımsız gruplarda t testi, eşleştirilmiş örneklem t testi, wilcoxon eşleştirilmiş örneklem testi ve mann-whitney u testi kullanılmıştır. Yanılma düzeyi (α) 0,05 olarak alınmıştır. Yapılan değerlendirmede, kupa uygulanan deney grubundaki bireylerin yorgunluk şiddet düzeyinde azalma olduğu, Yorgunluk Etki Ölçeği alt parametreleri olan bilişsel, fiziksel ve sosyal yorgunluk düzeylerinin ve Yorgunluk Etki Ölçeği toplam puanının istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalma gösterdiği saptanmıştır. Deney grubundaki bireylerin yaşam kaliteleri ilk izlem ve son izlem sonuçlarına göre değerlendirildiğinde; deney grubundaki bireylerin yaşam kalitelerinde artma olduğu belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen veriler sonucunda, MS'li bireylere uygulanan kupa terapisi bireylerin yorgunluk düzeyinde olumlu ve istendik düzeyde etki oluşturmuştur ve kupa terapisi uygulanan bireylerin yaşam kalitesinde artma olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda MS'li bireylerin yorgunluk düzeyi belirlenerek yaşam kalitesini artırmak için, daha uzun dönemli, örneklem sayısı artırılarak, MS'in ağrı, konstipasyon gibi semptomlarına yönelik ve yorgunluğa sebep olan diğer hastalıklarda kuru kupa uygulamasının yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF CUP THERAPY ON INDIVIDUALS WITH MULTIPLE SCLEROSIS ON FATIGUE LEVEL AND QUALITY OF LIFE Bahar ERDOĞAN Kafkas University, Institute of Health Sciences, Department of Nursing Education Mater of Science Dissertation, June 2018 Supervisor: Doç. Dr. Yeliz AKKUŞ ABSTRACT The study was conducted experimentally to determine the effect of cup therapy on individuals with multiple sclerosis and fatigue level and quality of life. The researcher's universe is composed of 150 multiple sclerosis patients registered with the Multiple Sclerosis polyclinic of Neurology department of Erciyes University Medical Faculty Hospital in Kayseri. The study was completed with 80 people, 40 experimental groups and 40 control groups. The experimental and control groups were determined according to the EDSS score. The first four patients were enrolled in the study and the next four patients were enrolled in the study group to be sampled to ensure random distribution. The Questionnaire on Personal Information Form (Annex 6), Questionnaire Regarding Factors Affecting Fatigue (Annez 7), Fatigue Violence Scale (Annex 8), Fatigue Effect Scale (Annex 9) and Multiple Sclerosis Life Quality 54 Scale (MSQOL-54) (Annex 10). After collecting the research data, cupping was started for the experimental group. Individuals had cup therapy in their home for eight weeks, with an average of 5 minutes twice a week. At the end of the application, Annex 8, Annex 9, Annex 10 were reapplied to the experiment and control group. The data were evaluated in the SPSS package program. In the analysis of the data; mean, standard deviation, percentile and chi square test were used to examine the descriptive properties. Independent-Samples t testi, Paired Simples t testi, Wilcoxon paired test and mann whitney u test was used to test whether there was a difference between the points of fatigue severity scale, fatigue effect scale, and quality of life scales before and after cup massaging. The level of error (α) was taken as 0.05. It was determined that the fatigue severity level of the participants in the experimental group was significantly decreased and the total score of the Fatigue Effect Scale subscale parameters of cognitive, physical and social fatigue and Fatigue Effect Scale decreased statistically significantly. When the quality of life of the individuals in the experimental group is evaluated according to the results of the first follow-up and last follow-up; it was determined that the life quality of the individuals in the experimental group increased. As a result of cup therapy applied to individuals with MS has a positive and desired effect on the fatigue level of the individuals and it is determined that the couples have an increased quality of life. In order to increase the quality of life by determining the level of fatigue of MS individuals in the direction of these findings, it is suggested to apply dry cup to other symptoms of fatigue, such as pain, constipation, and symptoms of MS, by increasing the number of longer circulation samples.