An analysis of an adolescent's psychodynamic psychotherapy process: A single-case study
Bir ergenin psikodinamik psikoterapi sürecinin vaka üzerinden incelenmesi
  1. Tez No: 510877
  2. Yazar: GÖZDE ÖZBEK ŞENERDEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALEV ÇAVDAR SİDERİS, DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL HALFON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, ayrışma-bireyselleşme, vaka çalışması, çapraz korelasyon, zaman serileri, defanslar, savunmalar, terapötik ittifak
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Ergenlik, insan yaşamındaki karmaşık ve zorlayıcı bir süreçtir. Bu çalışma, bir ergenin davranışlarının altında yatan dinamikleri anlamak için, bir ergen ile psikodinamik yaklaşımla yürütülen bir psikoterapi sürecindeki belirli temaları incelemektedir. Bu çalışmanın verileri, Türkiye'de 17 yaşında kadın bir ergenle yapılan 43 seansın verilerinden oluşmaktadır. Her seansın transkriptleri, duygu, psikoseksüel tema, savunma mekanizmaları ve terapötik ilişki olmak üzere 4 ana kategoride iki ayrı grup tarafından değerlendirilmiştir. Çalışmada, bir grup değerlendiriciden hastanın seans sırasında, kullandığı baskın Psikoseksüel temasını (oral, anal, odipal), Şimdi ve Burada Savunmacılığını ve Savunma Mekanizmalarını (yansıtma, bölme, eyleme dökme, ayrışma, inkar) değerlendirmeleri istendi. Diğer gruplardan ise Duygu (öfke, korku, kıskançlık, suçluluk, utanç, üzüntü) düzeyini ve Terapötik ilişki değişkenlerini değerlendirmeleri istendi. Veriler zaman serisi analizleri, ARIMA modellemesi ve çapraz korelasyon analizi kullanılarak analiz edildi. Sonuçlar, örtük üzüntü dışındaki olumsuz etkilerin zaman içinde azalan bir eğilim gösterdiğini göstermiştir. Ayrışma düzeyi, savunmacılık ve terapötik ittifak değişkenlerinin düzeyi, etkiler ile arasında anlamlı bir ilişki göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Adolescence is a complex and challenging period of time in human life. In order to understand the underlying dynamics of an adolescent, this work studies the specific themes in the course of a psychodynamic psychotherapy process with an adolescent. The data of this study is comprised of 43 fully transcribed sessions with a 17-year-old female adolescent in Turkey. The transcripts of each session were evaluated by two separate groups of raters on 4 main categories which are affect, psychosexual theme, defenses and therapeutic relationship. Specifically; one group of raters were asked to evaluate the predominant Psychosexual Theme (oral, anal, oedipal) in the session, the Here-and-Now Defensiveness of the client, and the level of Defense Mechanisms (projection, splitting, acting out, dissociation, denial) in the session. The other group of raters were asked to evaluate the therapeutic relationship variables; Affect (aggression, fear, envy, guilt, shame, sadness) of the client during the session and Therapeutic Alliance variable. The data was analyzed using time-series analyses; ARIMA modelling and cross-correlation analysis. The results indicated that negative affects except hidden sadness shows a decreasing trend in time. The level of separation, defensiveness and therapeutic alliance variables shows a significant relationship with affects.