Şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde çalışan şoförlerin duygusal zekâlarının iş performanslarına ve iştenayrılma isteklerine etkisi: Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı EGO Genel Müdürlüğünde bir uygulama
How emotional intelligence effects the public transportation drivers working performance and their willingness to quit the job. Based on Ankara Metropolitan Municipatily EGO General Directorate
- Tez No: 511334
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KEREM YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal zekâ, iş performansı, işten ayrılma isteği, Emotional Intelligence, Quit Intention, Officers, Emotional
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışma ile toplu taşıma hizmetlerinde çalışan şoförlerin duygusal zekâları ile iş performansı ve işten ayrılma niyetleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemektir. Bu amaçla Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ego Genel Müdürlüğünde (EGO) toplu taşıma hizmetlerinde çalışan 504 otobüs şoförünü kapsayan ankete dayalı bir araştırma yapılmıştır. Yapılan anket ile elde edilen verilerden çalışan şoförlerin; duygusal zekâları 41 maddelik Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği, algılanan iş performanları Carmeli ve diğerlerinin (2007) çalışmasından uyarlanarak 3 madde ölçeği ve işten ayrılma niyetleri (Mobley ve diğerleri, 1978) 3 madde ölçeği ile ölçülerek değerlendirilmiştir. Toplu taşıma hizmetlerinde çalışan şoförlerin işten ayrılma niyetlerine etkisi boyutları ile izin kullanma durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmaktadır. Yıllık izin kullanmayan şoförlerin işten ayrılma niyetlerinin kullananlardan daha fazla olduğu söylenebilir. Çalışan şoförlerin işten ayrılma niyetlerine etkisi ve duyguların kullanımı boyutları ile ceza durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmaktadır. Ceza almayanların duygularını kullanımının ceza alanlardan daha fazla olduğu söylenebilir. Ceza alanların işten ayrılma niyetlerinin almayanlardan daha fazla olduğu söylenebilir. Çalışanların işten ayrılma niyeti görevle ilgili alınan ceza miktarına ve yıllık izin kullanımına göre farklılaşmaktadır. Yapılan araştırma sonucunda çalışan şoförlerin duygusal zekâları ile iş performansları ve işten ayrılma niyetleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research focuses on how emotional intelligence effects public transportation drivers' working performance and desire to quit the job. For this purpose, Ankara Metropolitan Municipality, Ego General Directorate (EGO) made a research based on a survey including 504 drives working on public transportation. At the end of the research, drivers' emotional intelligence is categorized in 41 categories according to Schutte Emotional Intelligence Scale. To measure the working performance, Carmeli and others (2007) are used and categorized on a scale from 0 to 3. The same scale is also used to determine the desire to quit the job (Mobley and others, 1978). There is a statistical and significant difference between public transportation drivers' desire to quit their job and their request to use vacation permission. Drivers who don't use their annual vacation permission are possibly willing to quit the job. The effects on drives' desire to leave, the amount of how they let their emotions control them and punishment status have a significant difference. Those who are not punished use their emotions more than those who were punished. Those who are punished are more willing to quit their job more than those who were not punished. Workers' willing to quit depend on their punishment experiences and use of annual vacation permission. Research results show that there is a significant relationship between drivers' motional intelligence and working performance, desire to keep working or not.