18 yaş ve üzeri hiperlipidemi tanısı almış hastalarda ilaç dışı tedavi yöntemi kullanımı usage of non-drug treatment methods in adult patients (over 18 year old) with hyperlipidemia
- Tez No: 511757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL ARICA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hiperlipidemi, İlaç dışı tedavi yöntemleri, Hyperlipidemia, Non-drug treatment methods
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
18 YAŞ VE ÜZERİ HİPERLİPİDEMİ TANISI ALMIŞ HASTALARDA İLAÇ DIŞI TEDAVİ YÖNTEMİ KULLANIMI GİRİŞ-AMAÇ: Kardiyovasküler sistem hastalıkları gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ölümün en önemli sebebidir. Aterosklerotik kardiyovasküler hastalık riskini arttıran önlenebilir pek çok risk faktörü içinde en önemlisi hiperlipidemidir. Bu çalışmada 18 yaş ve üzeri hiperlipidemi tanısı almış gönüllülerin, bitkisel kökenli alternatif tedaviler ile destek besinsel takviye ürünlerin kullanım sıklığını saptamak, bu ürünleri tercih eden hastaların demografik özelliklerini belirlemek, kronik hastalıklarını ve ilaç kullanım öykülerini sorgulamak amaçlanmıştır. GEREÇ-YÖNTEM: Çalışmamız, Haseki Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi Eğitim Aile Sağlığı Merkezi ile Aile Hekimliği polikliniklerine başvurup, 18 yaş ve üzeri hiperlipidemi tanısı almış olan hastalardan gönüllü bireyler dahil edilerek yapılmıştır. Çalışmaya katılan hastalara anket formu, çalışma yürütücüsü tarafından hasta başında uygulanmıştır. Kişilerin demografik özellikleri, yaşam tarzları, hiperlipidemi dışındaki ek hastalıkları ve hiperlipidemi için kullandıkları tedaviler sorgulanmıştır. Sistemde kayıtlı olan son 3 aya yönelik laboratuar verileri incelenmiştir. İstatistiksel analiz için SPSS 15.0 for Windows programı kullanılmıştır. BULGULAR: Çalışmaya katılan olguların yaşları 27 ile 79 yıl arasında değişmekte olup ortalama 56,7±11,5 yıldır. Çalışmaya katılanların 38 (%38)'i erkek, 62 (%62)'si kadındır. Çalışmaya katılan gönüllü bireylerden %52'si hiperlipidemi tedavisinde ilaç dışı yöntem kullanmamakta olup, %48'i ise hiperlipidemi tedavisi için ilaç dışı yöntem kullanmakta idi. İlaç dışı yöntem kullanan olguların %41'i diyet desteği, %12'si egzersiz ve %4'ü bitkisel tedaviler olduğunu belirtmişlerdir. En fazla tercih edilen yöntem olan diyet desteği içerisinde %19 ile ceviz en çok kullanılan yiyecek olarak saptanmıştır. İlaç dışı yöntem kullanan ve kullanmayan hastaların sosyo-demografik özelliklerinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır. İlaç dışı yöntem kullanan hastaların en az yarım saat yürüyüş yapma oranları yüksek olarak saptanmıştır. SONUÇ: Hiperlipidemi hastalarını takip eden hekimler, bitkisel ürün kullanımını mutlaka sorgulamalıdır. Bitkisel tedaviler ile ilgili fayda ve yan etki bakımından geniş çaplı araştırmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
USAGE OF NON-DRUG TREATMENT METHODS IN ADULT PATIENTS (OVER 18 YEAR OLD) WITH HYPERLIPIDEMIA INTRODUCTION - OBJECTIVE: Cardiovascular system diseases are the most prominent cause of death in developed and developing countries. Among many avoidable factors that increase the risk of atherosclerotic cardiovascular disease, hyperlipidemia is the most prominent risk factor. In this study, it was aimed to determine the frequency of use of alternative herbal therapies and complementary nutritional supplements of volunteering adult patients (over 18 years old) diagnosed with hyperlipidemia, to determine the demographic characteristics of patients who prefer these products, and to question their chronic diseases and histories of medication. MATERIALS - METHODS: The study was carried out with the participation of voluntary individuals among patients who had been diagnosed with hyperlipidemia over the age of 18 and applied to Haseki Health Practice and Research Center Educational Family Health Center and Family Medicine policlinics. The questionnaire form that was included in the study was administered by the study director at the patient's premises. Demographic characteristics, lifestyles of persons, additional diseases other than hyperlipidemia and treatments they used for hyperlipidemia were questioned. Exisiting laboratory results registered in the system during the last 3 months were reviewed retrospectively. SPSS 15.0 for Windows program was used for statistical analysis. FINDINGS: The ages of the subjects participating in the study ranged from 27 to 79 years, with an average of 56.7 ± 11.5 years. 38 (38%) of the participants were male and 62 (62%) were female.52% of the volunteers who participated in the study did not use the non-drug method in the treatment of hyperlipidemia and 48% used the non-drug method for the treatment of hyperlipidemia. 41% of the non-drug users reported dietary supplements, 12% exercise and 4% herbal remedies. Among the most preferred methods of diet support, walnut was found to be the most utilised food with 19%. No statistically significant difference was found in the socio-demographic characteristics of the patients who did or did not use the drug. Patients using non-drug methods were found to have a high walking margins of at least half an hour. RESULT: Physicians who follow hyperlipidemia patients should absolutely question the use of herbal products. There is a need for extensive research into the benefits and side effects associated with herbal therapies.