Sanayi 4.0 kapsamında Türkiye'nin rekabet gücünün değerlendirilmesi
Evaluation of Turkey's competitiveness within the scope of industry 4.0
- Tez No: 511995
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA BAHAR ŞANLI GÜLBAHAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sanayi 4.0, İnovasyon, Türkiye Sanayii, Rekabet Gücü, Industry 4.0, Innovation, Turkish Industry, Competitiveness
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Politikası Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
İlk olarak 2011 yılında düzenlenen Hannover Fuarı'nda dile getirilen ve ardından Dünya Ekonomik Forumu'nda da gündeme gelen Sanayi 4.0 kavramı, veri-bilgi üretim ve analiz sistematiğini temel alan yeni bir sanayi üretim modelini ifade etmektedir. Küresel değer zincirinin nasıl dönüştürüleceğini tasvir etmek amacıyla da kullanılan Sanayi 4.0, akıllı fabrikaların mümkün kılınmasıyla sanal ve fiziksel imalat sistemlerinin küresel ölçekte iş birliğini ve rekabetini gündeme getirmektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkeler açısından sürdürülebilir büyüme hedeflerine ulaşmaları için rekabet gücünü korumak ve geliştirmek önem arz etmektedir. Bu çalışmada, Sanayi 4.0 kavramının temel özellik ve prensipleri ortaya konularak, gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye'nin mevcut sanayi yapısı incelenmekte ve Sanayi 4.0'ın Türkiye'nin rekabet gücüne muhtemel etkileri analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of Industry 4.0, a new industrial production model based on data-information production and analysis system, has been expressed for the first time at the Hannover Fair in 2011 and then at the World Economic Forum. Within the availability of smart factories, the concept of Industry 4.0, which is used for describing how global value system will be transformed, brings up the cooperation and the competition of virtual and physical manufacturing systems on a global scale to the agenda. Especially for developing countries, it is important to protect and develop the competitiveness in order to achieve sustainable growth targets. In this study, as a developing country Turkey's current industrial structure is examined and the possible effects of Industry 4.0 on Turkey's competetiveness are analyzed by drawing the basic features and principles of Industry 4.0 concept.