Vajinal ve sezaryen doğum yapan annelerin emzirme öz-yeterlilik düzeyleri
Vaginal and caesarean mothers giving birth for the breastfeeding self-efficacy level
- Tez No: 512313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELAHAT AKGÜN KOSTAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Doğum şekli, eğitim, emzirme öz yeterliliği, hemşire, postpartum dönem, Breastfeeding self- efficacy, education, form of birth, nurse, postpartum period
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Bu tanımlayıcı araştırma; postpartum dönemde vajinal ve sezaryen doğum yapan annelerin emzirme öz-yeterlilik düzeylerini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırma 01.02.2017-15.06.2017 tarihleri arasında İstanbul ili Beyoğlu Kamu Hastaneler Birliği Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Doğum Servisinde yeni doğum yapan 442 anne ile gerçekleştirildi. Veriler“Veri Toplama Formu”ve“Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği”ile toplandı. Verilerin analizinde frekans, ortalama ve standart sapma, Kolmogrov Smirnov testi, t testi, Mann Whitney U testi, Kruskal Walles testi, Tukey testi, Pearson Chi-square testi ve Spearman Korelasyon analizi kullanıldı. Vajinal doğum yapan kadınların yaş ortalamalarının 27,40±5,32 yıl, sezaryen doğum yapan kadınların 30,11±5,94 yıl, vajinal doğum yapan kadınların evlilik yaşı 22,03±3,67, sezaryen doğum yapan kadınların 21,95±5,04, vajinal doğum yapan kadınların evlilik süresi 5,30±4,84, sezaryen doğum yapan kadınların 8,05±5,93 yıl, vajinal doğum yapan kadınların çocuk sayısı ortalaması 1,84±1,13 sezaryen doğum yapan kadınların 2,27±1,18 bulundu. Vajinal doğum yapan kadınların emzirme öz yeterlilik ölçeği toplam puan ortalamaları 61,57±9,81, sezaryen doğum yapan kadınların emzirme öz yeterlilik ölçeği toplam puan ortalamaları 61,63±8,92 bulundu. Kadınların doğum şekli emzirme öz yeterlilik düzeylerini etkilemedi (p=0,947). Kadınların doğum şekli bebeklerine ilk dokunma (p=0,488) ve ilk emzirme zamanını (p=0,269) etkiledi. Kadınların yaşı, eğitim durumu, eşlerinin eğitim durumu, medeni durumları, aile yapısı, gelir durumu, sosyal güvence durumu, gebelik sayısı, çocuk sayısı, gebelikte problem yaşama durumu, vajinal doğuma karar verme nedeni, doğumda sorun yaşama durumları, emzirme deneyimi, emzirme ile ilgili aldığı bilgi kaynakları, bebeğe ağızdan ilk verilen besin emzirme özyeterlilik düzeylerini etkiledi (p˂0,05). Bu sonuçlar doğrultusunda; sağlık çalışanlarının özellikle kadın ve çocuk sağlığı alanında çalışan hemşire ve ebeler tarafından, kadınların emzirme özyeterliliklerinin arttırılması için eğitim programları düzenlenmesi, bu programlarda kadınların emzirme özyeterlilikleri ve etkileyen faktörlerin dikkate alınması önemlidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This descriptive research was conducted to determine breastfeeding self-efficacy levels of the mothers who delivered vaginal and caesarean sections during the postpartum period. The study was conducted with 442 mothers who gave birth at the maternity service in Beyoglu Public Hospitals Association with Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital in Istanbul between 01.02.2017-15.06.2017. The data were collected with using the '' Collection Form '' and the 'Self-Sufficiency Scale.' In the evaluation of the data, frequency, mean and standard deviation, Kolmogorov Smirnov test, t test, Mann Whitney U testi, Kruskal Walles testi, Tukey testi, Pearson Chi-square test ve Spearman correlation were used. The mean age of women who delivered vaginally was 27.40 ± 5.32 years, women who delivered cesarean section were 30.11 ± 5.94 years, the age of marriage of women who delivered vaginally was 22.03 ± 3.67years, the women who delivered cesarean section was 21,95±5,04 yeaars, the marriage duration of women who delivered vaginally was 5.30 ± 4.84 yeras, cesarean deliveries were 8.05 ± 5.93 years, the average number of children with vaginal deliveries was 1,84 ± 1,13 years and women who delivered cesarean section 2,27 ± 1,18 years were found. The average total score of breastfeeding self-efficacy scale of women who delivered vaginally was 61,57 ± 9,81 and women who delivered cesarean section were 61,63 ± 8,92. The women's delivery style wasn't influenced breast feeding self-efficacy levels (p = 0.947). The first touch of women with birth-type infants (p = 0.488) and the first breast-feeding time (p = 0.269) affected them. The first touch of women with birth-type infants (p = 0.488) and the first breast-feeding time (p = 0.269) affected them. The age of women, educational status, educational status of their spouses, marital status, family structure, income status, social security status, number of pregnancies, the number of children, the problematic situation in pregnancy, the reasons of vaginal birth decision, birth problems, breastfeeding experience, sources of information about breastfeeding and infants initial nutrition were affected breastfeeding self-efficacy levels (p˂0,05). As a result of the research, organizing training programs to increase women's breastfeeding self-efficacy, considering women's breastfeeding self-efficacy and influencing factors in these programs by the health professionals especially nurses and midwifes who working in the field of women's and children's health is significant.