İş stresi ve pozitif psikolojik sermayenin tükenmişlik üzerine etkisi: Bankacılık sektöründe bir araştırma
Job stress and positive psychological capital on burnout: A research in the banking sector
  1. Tez No: 512472
  2. Yazar: NİLAY GÜRLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU BEYZA BAYARÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Banka Çalışanları, İş Stresi, Pozitif Psikolojik Sermaye, Tükenmişlik, Banking Employees, Job Stress, Positive Psychological Capital, Burnout
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı, İstanbul içinde faaliyet gösteren kamu ve özel sektör banka çalışanlarının iş stresi ve pozitif psikolojik sermayenin tükenmişlik üzerinde etkisini irdelemektedir. Gerekli veriler katılımcılara e-posta yolu ile gönderilerek anket yönetimi ile elde edilmiştir. Veri toplama aşamasında İstanbul'da faaliyet gösteren bankacılık sektörü çalışanlarına dağıtılan 400 adet anketten 300 tanesi tamamlanmış ve analize de 300 adet anket dahil edilerek değerlendirme yapılmıştır. Araştırmada değişkenlere ilişkin tanımlayıcı analizler, geçerlilik ve güvenilirlik testi için faktör analizleri ve Cronbach Alfa iç tutarlılık testi, korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizleri kullanılmıştır.Katılımcıların iş stresi, pozitif psikolojik sermaye ve tükenmişlik arasındaki ilişkileri ölçmek için iş stresi ölçeği için 7 soru, pozitif psikolojik sermaye ölçeği için 24 soru ve tükenmişlik ölçeği için 14 soruluk anket kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is expressing the effects of the positive psychological capital and job stres on the level of burnout on public and private bankers in İstanbul. The necessary data were sent to the participants by e-mail and obtained through survey management. In the data collection phase, 300 of the 400 questionnaires distributed to the banking sector employees in Istanbul were completed and 300 questionnaires were included in the analysis. Descriptive analysis of variables, factor analysis for validity and reliability, Cronbach Alpha for internal consistency, correlation and multiple regression analysis were used in the study. In order to measure the relationship between job stress, positive psychological capital and exhaustion of participants, 7 questions for the work stress scale, 24 questions for the positive psychological capital scale, and 14 questions for the burnout scale were used.