Hizmet sektöründe çalışan özel güvenlik personelinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde etkinlik algısı İstanbul İli Anadolu Yakası örneği
The perception of activity in the occupational health and safety services of private security guard staff in the service sector example for İstanbul Anatolian side
  1. Tez No: 512550
  2. Yazar: BEYZA BERTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI CÜNEYT ULUTİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Sektörü, İş Sağlığı ve Güvenliği, Özel Güvenlik, Service Sector, Occupational Health and Safety, Private Security
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışmada amaç, hizmet sektörünün özel ve büyük bir parçası olan özel güvenlik sektöründe çalışan güvenlik personellerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri kapsamında eksikliklerini tespit etmek, bunların nedenleri üzerinde çalışarak bu eksiklikleri giderme yollarını keşfetmek ve bu sayede sektörde etkili ve kapsamlı iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları geliştirmektir. Bu düşünce ile İstanbul ili Anadolu yakasındaki bir özel güvenlik firmasına bağlı olarak, kamu hastanelerinde görev yapan özel güvenlik personelinin almış olduğu iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerine yönelik etkinlik algısının ölçülmesi hedeflenmiştir. Araştırma kapsamında İstanbul ili Anadolu yakasında faaliyet gösteren güvenlik personeli sayısı (n=540) alınmıştır. Araştırma, kesitsel ve nicel araştırma desenine uygun olarak tasarlanmış ve yürütülmüştür. Genel tarama modellerinden biri olan kesitsel tarama modelinden yararlanılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi kullanılmış, araştırma amaçlarına hizmet edecek nitelikte bir ölçek bulunmaması nedeniyle, anket soruları yazar tarafından hazırlanmıştır. Anketin ilk bölümünde yer alan demografik soruların yanıtları ile anketin ikinci bölümünde yer alan iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden alınan iş sağlığı ve güvenliği eğitimi ile ilgili soruların, çalışan temsilciliği, risk değerlendirmesi ve acil durum planlarıyla ilgili algıları ölçmeye yönelik soruların, çalışma ortamı uygunluğu ve iş sağlığı ve güvenliği önlemleri hakkında algıları ölçmeye yönelik soruların yanıtları kıyaslanmıştır. Bu bağlamda anketlerden elde edilen veriler istatistiksel paket programa (SPSS) girilmiş ve çalışma sonuçları, paket program aracılığıyla elde edilen analiz sonuçlarına göre yorumlanmıştır. Elde edilen bulgulardan yola çıkılarak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri ve uygulamaları bakımından özel güvenlik sektörü için aksayan yönler ve demografik yapı içinde sorunlu gruplar tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to determine the deficiencies of security guards who work for the private security services which is a special and large part of services sector to deteced deficiencies in the occupational health and safety service sector, to discovery ways to overcome these deficiencies by studiying their causes and by this means to develop effective and comprehansive applications in the sector. With this opinion it is aimed to measure the perception of activity for the services provided by the private security staff working in public hospitals in connection with a private security firm on the side of the vinicity of Istanbul Anatolia. Within the scope of research, the number of security staff working in the vicinity of Istanbul Anatolia in (540). The study was designed and conducted in accordance with cross-sectional and quantitave researc design. The cross-sectional scanning model, one of the general scanning models has been utilized. The questionnaire was used as a data collection method and the questionnaire was prepared by the author because there was no quality scale to serve the research purposes. The responses of he demographic questions in the first part of the questionnaire and the answers to the questions related to the questions about occupational health and safety education taken from the job security specialist and the work physician in the second part of the questionnaire and to the perceptions about employee resresention, risk appraisal and contingency plans were compared. In this context, the data obtained from the questionnaire are entered into a statistical package program (SPSS) and the result of the study are interpreted according to the analysis results obtained through the package program. It was tired to find out the disruptive paths for the special security sector in terms of the services and applications and to identify the problematic groups in demographic structure.