Moda ve marka olgularının ortaöğretimdeki bireylerin üzerindeki etkisi
The effect of fashion and brand patents on the secondary education individuals
  1. Tez No: 512572
  2. Yazar: TUĞBA SEZGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÖHRET AKTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Fine Arts, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Moda, Marka, Ergenlik, Hızlı Moda, Sürdürülebilirlik, Fashion, Brand, Adolescence, Fast Fashion, Sustainability
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
İnsanlık tarihi boyunca temel ihtiyaç basamağında yer alan giyinme kavramı, yaşadığımız çağda, moda olgusuna dönüşmüş ve giyinmek temel ihtiyaç basamağından yükselerek, daha üst basamaklardaki, kişilerin diğer duygusal ihtiyaçlarını karşılama araçlarından biri haline gelmiştir. Moda olgusu, hızlı ve rekabetçi bir sektörde boy gösterdiğinden dolayı, ürünlerin birbirinden ayrılmasını sağlamak adına markalara ihtiyaç duyulmuş ve marka olgusu var olmuştur. Sanayi devriminin ardından, endüstriyel ve teknolojik gelişmelerin hızlanması ile daha fazla marka, üretim faaliyetine geçtiği için, rekabet ortamı canlanmış, bu sayede marka olgusu kavramının içini dolduracak gelişmelere imza atılmıştır. Özellikle yaşadığımız dönem içerisinde, sosyolojik ve psikolojik etkileri fazla olan moda ve marka olguları, yetişkinleri etkisine alırken, ergenlik olarak adlandırılan döneminde, çocukluktan yeni ayrılmış, aynı zamanda çevresini bir yetişkin gözüyle fark etmeye ve anlamlandırmaya çalışan, yoğun bir eğitim sürecinden geçen ortaöğretim düzeyindeki gençleri de, sosyal medya ve bağlı olduğu sosyal grup aracılığı ile fazlaca etkilediği düşünülmektedir. Bu düşünce ile geleceğimizi oluşturacak bu gençlerin, moda ve marka olgularından ne şekilde etkilendiğini öğrenmek için, İstanbul ilindeki, Avcılar Firüzköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, bir grup öğrenciye anket çalışması uygulanarak, elde edilen sonuçlar çalışmaya eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
During the history of humanity, the concept of dressing, which is located in the basic necessity, has become fashionable in the age we are living and has become one of the means of meeting the other emotional needs of the people in higher steps by climbing from the basic necessity step. As fashion is a fast and competitive sector, branding is needed and branding exists to ensure that products are separated from each other. After the Industrial Revolution, as more and more brands and production activities started to accelerate with the acceleration of industrial and technological developments, the competition environment was revitalized and the developments that will fill the concept of brand presence on this side were undersigned. Especially in the period we live in, young people in secondary school level who have been in an intensive education process, who have been separated from childhood and trying to recognize and understand the environment at the same time, while adolescents are influenced by adults, are also affected by sociological and psychological influences , social media and the social group to which it is affiliated. In order to find out how these young people, who will form our future with this idea, are influenced by fashion and brand phenomena, a group of student questionnaire studies were applied in Avcılar Firüzköy Mesleki ve Teknik Anadolu High School in Istanbul province and the results obtained were added to the study.