Maddi duran varlıkların VUK ve TMS 16 açısından değerlemesi ve amortismanı ile ilgili özellikli konular
Property and amendments on tangible assets and liabilities
  1. Tez No: 512650
  2. Yazar: ÖZGE BOZKULAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Maddi Duran Varlıklar, Vergi Usul Kanunu, TMS 16, Amortisman ve Değerleme, Tangible Fixed Assets, Tax Procedural Law, TMS 16, Depreciation and Valuation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bir işletmenin kazanç sağlayabilmesi, verimliliğini artırabilmesi ve varlığını koruyabilmesi için duran varlıklara yaptığı yatırımların önemi büyüktür. Duran varlıklar içinde yer alan, işletmelerin hemen hepsinde bulunan, yüksek tutarlara ulaşan ve sabit sermaye yatırımı kapsamında ele alınıp dikkatli çalışmalar sonucunda işletmeye kazandırılan maddi duran varlıkların elde edilmesi, kullanılması, elden çıkarılması vb. açılardan dönen varlıklara göre çok farklılıkları bulunmaktadır. Bu tezde, maddi duran varlıklar hesap grubunda yer alan hesaplar ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Söz konusu iktisadi kıymetlerin değerleme ve amortisman konusu hem VUK hem de TMS 16: Maddi Duran Varlıklar Standardı açılarından ele alınmış; aralarındaki benzerlik ve farklılıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Maddi duran varlık edinimlerinin çeşitli aşamalarında yapılması gereken kayıtlar yine VUK ve Standart (TMS 16) yönünden incelenmiş ve karşılaştırmalar yapılmıştır. Maddi duran varlıkların amortismanı ile ilgili özellikli konular, söz konusu iki düzenleme ışığında ele alınmış, konuya bakışlarındaki farklılıkların kâr/zarar üzerindeki etkilerine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In order to earn, improve, its productivity and protect its assets it is important to invest in fixed assets for management. The acquisition, use and disposal of tangible fixed assets that are included in fixed assets, which are located in almost all of the enterprises, which have reached high amounts and which are earned to the operation as a result of careful work, there are lots of differences in the current assets. In this thesis, the accounts in the tangible fixed assets account group have been examined in detail. The valuation subject and depreciation of economic assets is discussed both in the VUK and TMS 16: Tangible Assets Standard; similarities and differences between them have been tried to be revealed. The records required to be made at various stages of acquisition of tangible assets are also reviewed and compared for the VUK and Turkish accounting standarts (TMS 16). Specific issues related to the depreciation of tangible assets are addressed in the light of these two regulations, and the effects of the differences in viewpoints on profit/ loss are mentioned.