Neoliberalizm, borç, öznellik: Finansal içerilme
Neoliberalism, debt, subjectivity: Financial inclusion
  1. Tez No: 512656
  2. Yazar: EMRE GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL YARDIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Borç, Öznellik, Finansal İçerilme, Aksiyomatik, Diyagram, Kontrol Toplumu, Neo-liberalizm, Risk Toplumu, Güvencesizlik, Debt, Subjectivity, Financial inclusion, Axiomatic, Diagram, Control Society, Neoliberalism, Risk Society, Precarity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tez çalışmasında, 1970'lerden sonra gelişen neoliberal dönemde toplumun finansal içerilmesi sürecinin nasıl gerçekleştiğinin ve etkilerinin neler olduğunun neoliberal politikalarla ilişkisi temelinde incelenmesi hedeflenmiştir. İşçi sınıfının artan borçluluğunun neoliberal stratejiyle birlikte gerçekleştiği, neoliberalizmin bireyselleştirme politikalarından birinin borçlandırma pratikleri olduğu savunulmuştur. Borç, çağdaş kapitalizmde kamu borçları krizleri söz konusu olduğunda neoliberalizmin aksiyomlarının küreselleşmesinde, fordizmin ve Keynesçiliğin etkisinde gelişen dünya düzeninin yerinden edilmesinde kaldıraç görevi görmüştür. Çağdaş kapitalizmde finans hem küresel kontrol işlevi görmekte hem de küresel değere biyo-politik üretim sürecinin dışından el koymakta ve toplumsal ilişkileri kendi aksiyomatiğine tabi kılmaktadır. Kapitalist sistemde kredinin iki işlevi vardır: bir taraftan sermaye birikiminin değerlenme ve gerçekleşme süreçlerine dahil olurken diğer taraftan çağdaş kapitalizmde neoliberal öznelliğin imalini gerçekleştirir. Finans sermayesi bir taraftan toplumsal zenginliğin temellük edilişini düzenlerken diğer taraftan neoliberal öznelliğin imalinde kapma ve yönetme dispozitifi olarak işlev görmektedir. Neoliberalizmin toplumsal politikaların bireyselleştirilmesi süreciyle söylemsel olarak hedeflediği kendinin girişimcisi olma ve insan sermayesi düsturu, risklerle baş etmesi gereken, sorumluluğu üstüne alan ve hatalarının sonuçlarına katlanması gereken özneyi ortaya çıkarmıştır. Bunun örneğini ise çağımızın“borçlandırılmış insan”figüründe görürüz. Araştırmamız finansal içerilme sürecinin nasıl gerçekleştiğini açıklığa kavuşturduktan sonra borçlandırma politikalarına karşı neler yapılabileceğine dair soruşturmalarımızla sonlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate how the financial inclusion process of the society had occurred within the neoliberal era that took place after the 1970s and what its effects have been on the basis of its relationship with the neoliberal policies. It is argued that the increasing indebtedness of the working class co-occurs with the neoliberal strategy, and the indebtment practices are one of the individualisation policies of neoliberalism. In contemporary capitalism, when government debts crises come into question, debt has functioned as a lever for the globalisation of neoliberalism's axioms and for the displacement of the world order developing under the influence of fordism and Keynesianism. Within contemporary capitalism, finance functions as global control and it also seizes the global value from the outside of the biopolitical production process, as well as it subordinates the social relations to its own axiomatic. Credit has two functions within the capitalist system: on one hand it gets involved in valuation and realisation processes of capital accumulation, on the other hand it actualises production of neoliberal subjectivity in contemporary capitalism. While financial capital regulates the appropriation of social wealth; it also functions as a capturing and governing dispositif with respect to the production of neoliberal subjectivity. Being entrepreneur-of-the-self and its human capital principle that neoliberalism discursively targets via the process of individualisation of social policies has introduced a subject who has to cope with the risks, who takes responsibility and who has to face the consequences of his/her failures. We face with the example of this case through the“indebted man”figure of our era. After clarifying how it takes place along with the financial inclusion process, our study ends with our investigations on what can be done against indebtment policies.