Şizofreni hastalarının içgörülerinin tedaviye uyumuna etkisi
The effect of insight of schizophrenia patients on treatment adherence
  1. Tez No: 512739
  2. Yazar: EDA KALKAN GÖKDAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUNDA KAVAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta, İçgörü, Şizofreni, Tedaviye uyum, Patient, Insight, Schizophrenia, Adherence to treatment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Şizofreni Hastalarının İçgörürlerinin Tedaviye Uyumuna Etkisi Amaç: Bu araştırma şizofreni hastalarının içgörülerinin tedaviye uyumuna etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Kesitsel türde yapılan araştırma Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde Haziran 2017-Haziran 2018 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Elazığ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi gören 2000 yetişkin şizofreni hastası oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi yapılan güç analizi ile 300 şizofreni hastası olarak hesaplanmıştır. Verileri toplamak için Tanıtıcı Özellikler Formu, Morisky Tedaviye Uyum Ölçeği, Brıchwood İçgörü Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde; yüzdelik dağılım, aritmetik ortalama, bağımsız gruplarda t testi, Kruskall Wallis, Varyans Analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada hastaların çoğunun 29-39 yaş grubunda, erkek, ortaöğretim mezunu, bekâr olduğu, çalışmadığı, gelir düzeyini orta olarak algıladığı, ailede ruhsal hastalık öyküsü olmadığı bulunmuştur. Araştırmada hastaların % 60'ının tedaviye uyumlarının orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Hastaların İçgörü toplam puan ortalaması 3.12±1.60 olarak bulunmuştur. Araştırmada şizofreni hastaların içgörülerinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada hastaların içgörüleri ile tedaviye uyumları arasında istatistiksel olarak pozitif yönde güçlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir (p˂.05). Sonuç ve Öneriler: Araştırmada şizofreni hastalarının içgörüleri arttıkça tedaviye uyumlarının arttığı belirlenmiştir. Hemşirelerin hastalara yalnız olmadıklarını hissettirmesi, hastaların sosyal etkinliklere katılmasını sağlaması, hastalık ile ilgili olası sorunlarla başa çıkabilmesi için destek vermesi ve hastaların tedaviye uyumlarını arttırma, içgörü düzeylerini yükseltmeye yönelik girişimlerde bulunması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effect of Insight of Schizophrenia Patients on Treatment Adherence Objective: The aim of this study was to determine the effect of the insight of schizophrenia patients on treatment adherence. Materials and methods: Cross-sectional study was conducted in Elazığ Mental Health and İllness Hospital between June 2017-June 2018. The universe of the research constitutes 2000 adult schizophrenia patients who were treated at Elazığ Mental Health and Diseases Hospital between. In the study, the sample of the research with the power analysis performed was determined as 300 schizophrenia. In order to collect the data, the Descriptive Form, The Morisky treatment adherence scale and the Brichwood Insight Scale were used. In the analysis of data; percentage distribution, arithmetic mean, t-test, Kruskall Wallis, variance analysis were used in independent groups. Results: The study found that most of the patients were male, middle school graduate, bachelor, non-employed, moderate level of income, no history of mental illness in the family. In the study, it was determined that 60% of patients had moderate compliance with treatment. The mean score of the patients was 3.12±1.60 in the insight. In the present study. In the present study, it was found that the schizophrenia patients's insight was low. There was a statistically positive correlation between the internal aspects of the patients and their compliance with treatment (p˂.05). Conclusion and recommendations: As the insights of patients with schizophrenia increased, it was determined that compliance with treatment increased. It may be suggested that nurses make them feel that they are not alone, that they participate in social activities, that they support them to deal with the possible problems related to the disease, and that they make attempts to increase the patient's compliance with treatment, and that they increase the level of insight.