Duygusal zekanın örgütsel bağlılık üzerine etkisinin incelenmesi
The investigation of the effect of emotional intelligence on organizational commitment
  1. Tez No: 512863
  2. Yazar: ALİ KUTLUHAN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE KOÇOĞLU SAZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Örgütsel Bağlılık, Yüzme Eğitmeni, Emotional Intelligence, Organizational Commitment, Swimming Instructors
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tez çalışmasının literatür bölümünde duygusal zeka kavramı ve tarihi, önemi, ve modellerinin yanısıra örgütsel bağlılık kavramı, örgütsel bağlılığın önemi ve etkileyen unsurlar, örgütsel bağlılığın boyutları, sonuçları konuları duygusal zeka ve örgütsel bağlılık ile ilgili yapılan çalışmalar, konuları ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Bu çalışma duygusal zekanın örgütsel bağlılık üzerine etkisini incelemek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştirak şirketi olan Spor İstanbul da çalışan 228 yüzme eğitmeni üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştıma sonucuna göre duygusal zeka ve örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü düşük düzeyde etki olduğu belirlenmiştir. Bu ilişkinin alt boyutları incelendiğinde de duygusal zeka ile örgütsel bağlılığın alt boyutları olan duygusal bağlılık, devamlılık bağlılığı ve normatif bağlılık arasında pozitif yönlü düşük düzeyde etki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the literature part of this thesis, the concept of emotional intelligence and its history, importance and models; besides the concept of organizational commitment, its importance and factors effecting it and dimensions of organizational commitment issues, and studies related to emotional intelligence and organizational commitment are discussed in detail. This study was carried out on 228 swimming instructors who work in Sports Istanbul which is an affiliate company of Istanbul Metropolitan Municipality in order to examine the effect of emotional intelligence on organizational commitment. According to the research result, it was determined that there is a positively low level effect of emotional intelligence on organizational commitment. When the subscales of this relationship were examined, it was also found that emotional intelligence was positively low level effect on emotional commitment, continuance commitment and normative commitment, which are sub-dimensions of organizational commitment.