Yaşam doyumu, kendini gerçekleştirme ve ölüm korkusu arasındaki ilişkinin incelenmesi
The corelation between life satisfaction, self actualization and fear of death
  1. Tez No: 512890
  2. Yazar: ENES TOPLANIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELÇİN ELÇİ HASDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm korkusu, ölüm kaygısı, kendini gerçekleştirme, yaşam doyumu, Death anxiety, fear of death, self actualization, life satisfaction
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Araştırmada yaşam doyumu, kendini gerçekleştirme ve ölüm korkusu arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini İstanbulda bir sivil toplum kuruluşundaki 141 gönüllü katılımcı oluşturmaktadır. Katılımcıların 53'ü erkek (%37,6), 88'i kadındır (%62,4). Katılımcılar kategorik analiz için 18-25 yaş (n=47, %33,3) genç yetişkinler, 26-59 yaş (n=52, %36,9) çalışan yetişkinler ve 60 yaş ve üstü yaşlılar (n=42, %29,8) olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Katılımcıların yaş ortalamaları 39,20'dir. Araştırmaya katılan gönüllülere demografik bilgi formu, yaşam doyumu ölçeği (YDÖ), kendini gerçekleştirme kısa endeksi (SAI), ölüm kaygısı ölçeği (ÖKAYÖ) ve ölüm korkusu ölçeği (ÖKÖ) uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler IBM Spss 20,0 programı vasıtası ile analiz edilmiştir. Araştırmada deneysel olmayan, kesitsel ve ilişki arayıcı araştırma modelleri kullanılmıştır. Değişkenlerin ilişkilerine bakmak için non-parametric spearman korelasyon katsayısı, herhangi iki alt grubun skorlarını kıyaslarken de Mann-Whitney testi kullanılmıştır. Ayrıca multiple lineer regresyon analizi kullanıldı ve iki ayrı model yapıldı. Birinde bağımlı değişken olarak ölüm korkusu diğerinde ise ölüm kaygısı skorları belirlendi. Araştırmada elde edilen verilere göre ölüm korkusu ve ölüm kaygısı ölçekleri arasında önemli derecede anlamlı bir ilişki vardır (p=0,001). Ölüm korkusu ile kendini gerçekleştirme arasında negatif yönde anlamlı ilişki olduğu ve kendini gerçekleştirme değişkeninin ölüm korkusu seviyesi üzerindeki rolünün istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Yaşam doyumu ile ölüm korkusu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı bulgulanmıştır, ancak yaşam doyumu ile kendini gerçekleştirme arasında önemli derecede anlamlı ilişki bulgulanmıştır (p=0,001). Bu da bireylerin kendini gerçekleştirme düzeyleri ile hayatlarından memnun olup olmama durumlarının, genel mutluluk düzeylerinin ilişkili olduğu anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis the relationship between life satisfaction, self actualization and death anxiety was examined. A total of 141 volunteers from a non governmental organization in Istanbul, completed the surveys. 53 of the volunteers were male (37,6%) and 88 were female (62,4%). With the aim of categorical analysis, the volunteers were divided into 3 age groups as 18-25 young adults (n=47, 33,3%), 26-59 working adults (n=52, 36,9%) and 60+ elderly (n=42, 29,8%). The mean of age is 39,20. People who volunteered to participate in this study were asked to complete a socio-demographic background questionnaire, satisfaction with life scale, short index of self-actalization, fear of death scale and death anxiety scale. The data collected in this study were analized with IBM Spss 20,0. Non-experimental cross-sectional and correlational research models were employed at the study. In order to examine the correlations amongst the variables, Spearman correlation coefficient was used and the Mann-Whitney test was employed to make comparison between any two of the variables. Besides, multiple linear regression analysis was used to examine the two models created; one had the death anxiety scale scores as the dependent variable and the fear of death scale scores were used in the other. According to the data obtained in the study, significance coefficient of the association between the fear of death Scale and the death anxiety scale was found to be highly significant (p=00,1). It was found that the association between fear of death and self actualization is negatively significant and self actualization is a significant predictor of fear of death or death anxiety. On the other hand, it was determined that the correlation between life satisfaction and fear of death is not statistically significant. However, it was also seen that the association between life satisfaction and self actualization is highly significant (p=0,001). This means, people who are more self actualized tend to be happier and more content with their lives.