The critique of neoliberalism in David Hare's plays
David Hare'in oyunlarında neoliberalizm eleştirisi
  1. Tez No: 512947
  2. Yazar: HAKAN GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERMA LEKESİZALIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: David Hare, Neoliberalizm, Tiyatro, Yeni Emperyalizm, Mülksüzleştirme, Özelleştirme, Toplumsal Bütünlük, David Hare, Neoliberalism, Theatre, New Imperialism, Dispossession, Privatization, Social Integrity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalışma, David Hare'in oyunlarında neoliberalizmin önem durumunu keşfetmeyi amaçlar. Herhangi bir edebi üretimin kendinden daha büyük ve karmaşık bir sosyal yapıdan ayrı değerlendirilemeyeceği bilinciyle, bu çalışma Hare'in seçili oyunlarında, yansıttıkları toplumsal yapıları ve 1970'lerden beri dünya politika sahnesinde gözle görülür biçimde baskın olan neoliberal politikaları inceleyerek, diyalektik ilişkileri gün yüzüne çıkarmayı amaçlar. Bu çalışma, diyalektik metodu kullanarak, oyunlar ve sosyo-politik bağlamları arasındaki birbirini etkileyen dizgelerin analizine değinir. Bu bağlamda, çalışmanın ardında yatan saik; ekonomik ve sosyal adaletsizliklere yoğunlaşarak, David Hare'in, batı toplumunun ve altında yatan toplumsal sözleşmenin temel değerlerini yerle bir eden neoliberalizmi eleştirme kanallarını araştırmaktır. Analiz ve tartışma bölümlerinde, tez ilk olarak, yeni emperyalizm gibi politik çeşitlenmelerine değinerek, Hare'in neoliberalizmin tarihsel gelişimini sahneye taşımasını tartışır. İkinci olarak, neoliberalizm Hare'in oyunlarında mülksüzleştirme ve özelleştirme politikalarını betimleyen tematik bir belirteç olarak incelenir. Sonuç olarak da, kurumların yozlaşması, serbest pazar kapitalizmi ve emek hareketinin kinizm içinde bulunması açılarından tartışılır.
Özet (Çeviri)
This study aims at exploring the significance of neoliberalism in the selected plays written by David Hare. Acknowledging that any literary production cannot be examined without considering a bigger and more complex social structure, the study attempts to find out about the dialectical relationships among Hare's selected plays, the societies which they reflect and the neoliberal policies which have been perceptibly dominant in the world politics since 1970s. Using dialectical method, this study deals with the analysis of the interactive arrangements between the plays and their socio-political context. The impetus behind this study is therefore to investigate the ways in which David Hare critiques neoliberalism which destroys the foundational values of the western society and the social consensus lying in its base by deepening the economic and social injustices. In the parts of analysis and discussion, the thesis argues that, first; Hare presents the historical development of the neoliberalism by underlining its current political dimensions such as neo-imperialism. Second, neoliberalism is examined as a thematic marker in Hare's plays implying politics of dispossession and privatisation. Consequently, corruption of institutions is analysed in terms of legitimacy market capitalism and cynicism of the labour.