İç kontrol ve iç denetim faaliyetlerinin yönetimin etkinliğine kattığı değer: Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde yapılan bir araştırma
Internal control and internal audit activities contribute to the effectiveness of the management: A research in Gaziantep, Kahramanmaraş and Malatya
  1. Tez No: 512954
  2. Yazar: HANDE KAYGUSUZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Kontrol, İç Denetim, Kurumsal Yönetim, Sürekli Denetim, Katma Değerli Denetim, Internal Auditing, Internal Control, Efficiency, Corporate Governance, Continuous Auditing, Value-added Auditing
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Globalleşmenin etkisiyle giderek artan rekabet koşullarında işletmeler varlıklarını devam ettirebilmek, faaliyetlerini etkin ve verimli yürütebilmek ve bunların sonucunda sürdürülebilir bir değer elde etmek isterler. Bu amaçlar doğrultusunda işletmelerde yönetim biriminin üzerine düşen sorumluluk büyük bir önem arz etmektedir. Bu amaçların gerçekleştirilebilmesi için yönetim birimleri tarafından iç denetim ve iç kontrol uygulamalarından elde edilen çıktılar incelemeli ve bu çıktılarla işletmeye değer katacak yönetim anlayışına ulaşılabilecek gerekli alt yapılar oluşturmalı ve güncellenmelidir. İç kontrol ve iç denetim uygulamaları geçmişten günümüze gelene kadar birçok gelişim göstermiş ve günümüzde neredeyse kurumsal yönetim anlayışının bir parçası haline gelmiştir. Bununla birlikte gerekli teknolojik alt yapılar sayesinde sürekli denetim yapılması mümkün kılınmış ve bu gelişmeleri takip eden işletmelerin diğer işletmelerden daha farklı bir katma değer yarattığı tespit edilmiştir. Çalışmamızda iç kontrol ve iç denetim sistemlerinin daha önceden yapılmış olan tanımları ve önemleri anlatılmış ve bu sistemlerin yönetim fonksiyonun etkinliğini belirlemedeki rolü incelenmiştir. Bu bağlamda Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya illerindeki işletmeler üzerinde bir anket çalışması yapılmıştır. Anket çıktıları SPPS programı kullanılarak istatistiksel olarak incelenmiştir. İstatistiksel veriler iç kontrol ve iç denetim faaliyetleri konusunda şirketlerin yeterli bilgiye sahip olduğu göstermiştir. Ancak şirketlerin iç kontrol konusundaki çabaları ve farkındalıklarının iç denetim alanında iç kontrol alanına göre daha az olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda iç kontrol ve iç denetim uygulamalarının yönetimin etkinliği üzerindeki etkisi konusunda da farkındalıklarının olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the increasingly competitive conditions under the influence of globalization, businesses want to maintain their assets, operate their activities efficiently and productivity, and achieve a sustainable value resulting from them. In line with these objectives, the burden on the management unit is of great importance in enterprises. In order to achieve these objectives, management activities should examine the outputs obtained from internal audit and internal control applications and establish the necessary infrastructure in order to achieve the management understanding that will add value to the company with these outputs, should update and adapt to change. Internal control and internal audit practices have developed from past to present and have become almost a part of corporate governance understanding. However, due to the necessary technological infrastructure, continuous supervision has been made possible and it has been determined that the enterprises that have been seeking these developments have created a different value added than the other enterprises. In this study, the definition and importance of internal control and internal control systems were determined and the role of these systems in determining the effectiveness of management function was investigated. In this context, a survey was carried out on the enterprises in Gaziantep, Kahramanmaraş and Malatya. The results of the questionnaires were analyzed statistically using the SPSS program. Statistical data have shown that companies have sufficient knowledge of internal control and internal audit activities. However, the efforts and awareness of the companies regarding internal control have been less determined in internal control. At the same time, they have been aware of the impact of internal control and internal audit practices on the effectiveness of management.