Türk bankacılık sektöründe faaliyette bulunan ticari bankaların performansını etkileyen faktörler
The factors affecting the performance of commercial banks operating in Turkish banking sector
  1. Tez No: 513209
  2. Yazar: ÜMİT FIRAT TAŞKIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ÖZARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Bankacılık Sektörü, Banka Performansı, Aktif Karlılığı, Özkaynak Karlılığı, Panel Veri Analizi, Turkish Banking Sector, Bank Performance, Asset Profitability, Equity Profitability, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada 2010-2016 yıllarını kapsayan dönemde Türk bankacılık sektöründe faaliyette bulunan ticari bankaların performansını etkileyen faktörlerin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla oluşturulan performans modelleri statik panel veri yöntemi ile analiz edilmiştir. Aktif karlılığının banka performans ölçütü olarak kullanıldığı modelden elde edilen sonuçlar göstermektedir ki banka büyüklüğü, banka istikrarı, gelir çeşitlendirme, faiz gelirleri ve ekonomik büyüme gibi değişkenler aktif karlılığını pozitif yönde etkilerken, kredi riski, faaliyet giderleri ve enflasyon oranı gibi değişkenler ise aktif karlılığını negatif yönde etkilemektedir. Ayrıca, performans ölçütü olarak özkaynak karlılığının kullanıldığı modelde ulaşılan sonuçlara göre özkaynak karlılığı değişkeni; banka büyüklüğü, gelir çeşitlendirme, faiz gelirleri, banka yaşı ve ekonomik büyümeden pozitif yönde ancak kredi riski, faaliyet giderleri ve enflasyon oranı değişkenlerinden negatif yönde etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the factors influencing the performance of commercial banks operating in the Turkish banking sector during the period covering 2010-2016. Performance models which are created for this purpose are analyzed with static panel data method. Variables such as bank size, bank stability, income diversification, interest income and economic growth affect the return on asset (ROA) positively while variables such as credit risk, operating expenses and inflation rate have negative effects on ROA. In addition, according to the results obtained in the model where return on equity (ROE) is used as a performance measure, ROE is affected by bank size, income diversification, interest incomes, bank age and economic growth positively, whereas ROE is affected by credit risk, operating expenses and inflation rate negatively.