Edmund Husserl'in fenomenolojisi: Saf bilince doğru kartezyen bir transandantal dönüş
Edmund Husserl's phenomenology: A cartesian transcendental turn towards pure consciousness
- Tez No: 513462
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Transandantal Felsefe, Fenomenolojik İndirgeme, Doğal Tutum, Yönelimsellik, Epokhe, Eidetik Bilim, Görü, Deneyim, Refleksiyon, Transcendental Philosophy, Fenomenological Reduction, Natural Attitude, Intentionality, Epokhé, Eidetic Science, Intuition, Experience, Reflection
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Edmund Husserl (1859-1938) yirminci yüzyılın başlarında bilincin saf bilimi olarak tasarladığı fenomenolojiyi kurar. Kısa zamanda fenomenoloji, yeni çağın filozoflarını ve düşünce yapısını derinden etkileyen önemli bir felsefe akımı haline gelir. Husserl modern bilimlerin kesinlik ve güvenilirlik iddiasını eleştirir: Dönemin düşünce ve bilim dünyasına hâkim olan doğal tutumun temellerinde birçok varsayım içerdiğine dikkat çeker. Doğal tutum bilinci şeyleştirirken, Husserl, onu saf kendiliğinde inceleyen varsayımsız ve kesin bir bilim kurmak üzere fenomenolojik tutumu önerir. Bu tutumun ortaya koyulmasında Descartes felsefesinin etkisi önemlidir: Onun meditasyon tekniği Husserl'e gerçek kabul edilen her şeyden geri çekilme ve bir mutlak var olan olarak saf bilinci bulma imkanı verir. Buradan hareketle tüm bildiklerimizi bu mutlak temel üzerine, bilinçte birer“fenomen”olarak yeniden yapılandırır. Husserl'in, doğalcı nesnellikten transandantal öznelliğe doğru yaptığı bu radikal geçişe yaygın olarak“transandantal dönüş”adı verilir. Bu tez Husserl'in fenomenolojisinde çok önemli bir yeri olan transandantal dönüşün ortaya çıkışındaki yöntem ve sebeplerin detaylı bir araştırmasını ve bu kapsamda Kartezyen düşüncelerin oynadığı kilit rolün gösterilmesini amaçlar. Bu amaçla, birinci bölümde Husserl'in fenomenolojisine genel bir giriş yapıldıktan sonra, ikinci bölümde bu akımın temel öğelerinin ve kavramlarının nasıl ortaya çıktığı incelenir. Üçüncü ve son bölümde ise iki filozofun transandantal dönüşe kadar olan düşünsel izlencedeki benzerlikler ve farklılıklar gösterilmeye çalışılır.
Özet (Çeviri)
Edmund Husserl (1859-1938) has found phenomenology, which he designed as the pure science of consciousness, in the beginning of the twentieth century. Soon, phenomenology becomes an important philosophical movement that deeply influences the philosophers and the mentality of the coming century. Husserl criticizes the claim of certainty and solidity laid by modern sciences; he points out that the natural attitude which is dominant in the world of thought and science includes a number of presuppositions at its foundations. While the natural attitude reifies consciousness, Husserl suggests a phenomenological attitude, in order to found a presuppositionless and rigorous science that studies it in its pure ownness. In the setting forth of this attitude there is a significant influence of Descartes's philosophy; his meditation technique allows Husserl to abstain from all that is accepted as real and to discover the pure consciousness as an absolute being. Hereupon he reconstructs all we know on this new absolute foundation as“phenomena”in consciousness. Husserl's radical transition from the naturalist objectivity towards transcendental subjectivity is commonly called“the transcendental turn”. This thesis aims at a detailed investigation of the method and reasons behind the emergence of the transcendental turn that holds an important place in the Husserlian phenomenology and a presentation of cruciality of the Cartesian thought in this context. With that purpose, after a general introduction to Husserl's phenomenology at the first chapter, we will investigate how the basics and the concepts of this domain arose. At the third and final chapter, it is aimed to show the analogies and the differences of the process of thought between two philosophers until the transcendental turn.