Bir film bir oyun: Ölü Ozanlar Derneği filminin ve tiyatro metninin karşılaştırılması
One film one play: A comparison of Dead Poets Society movie's and its theather script
  1. Tez No: 513472
  2. Yazar: İREM KÖŞGEROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA EZİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ölü Ozanlar Derneği, Film, Tiyatro, Karşılaştırma, Dead Poets Society, Film, Theater, Comparison
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Görsel ve işitsel sanatlar içinde sinema günümüzde büyük kitlelerle hitap eden bir alandır. Sinema başlangıcından günümüze kadar edebiyat ile hep iç içe olmuştur. Genelde romandan filme aktarılan yapıtlar, filmden romana doğru da değişiklik göstermektedir. Bunun en temel nedeni, hali hazırda beğenilen filmin romanlaştırılmasının hiçbir riski olmamasının yanında ekstra gelir de getirebilmesidir. Öte yandan bir sinema eseri, romana dönüştürülürken ya da tam tersi bir roman, sinema filmine dönüştürülürken, aynı zamanda her ikisi birden bir tiyatro oyununa dönüştürülebilmektedir. Ayrıca tiyatro ve sinema birbirinden farklı düzenleme ve teknikler gerektiren iki ayrı sanat dalıdır. Sinema ve tiyatronun her ikisi de edebi bir dil oluşturma gibi benzerliklerin yanında, sinema dilinin olanaklarının tiyatro sahnesinde var olamaması gibi kısıtlılıklar, sahnelenme ve izleyici kitleleriyle de farklılıklar göstermektedir. Her iki sanat dalının kendi içinde olanakları ve olanaksızları mevcuttur. Sinema içinde barındırdığı sanatlardan farklılaşarak kendine ait bir dil oluşturmuştur. Ölü Ozanlar Derneği (Dead Poets Society) filmi ve oyun metninin incelendiği bu tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Film, oyun metni ve konuyla ilgili yazılı kaynaklardan yararlanarak hazırlanan bu çalışmanın alanla ilgilenlere kaynak oluşturması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the visual and audio visual arts, cinema is a field that appeals to large crowds today. Cinema has always been intertwined with literature all the time. Usually novels transfer from film however films are also transfering to novels nowadays. The most basic reason for this fact, when popular film turns into a novel, the novel bear no risk and also can bring in extra income as well. On the other hand, when a movie trasform into a novel or a novel transform into a movie, they are both transform into a play for stage. In addition, theater and cinema are two separate art that require different arrangements and techniques. Although cinema and theather have some similarities such as their literary language, they are different from each other such as scene, audience and the possibilities of cinema language not being able to exist in the theather. Both arts have possibilities and impossibilities within themselves. Cinema has created its own language from the arts it contains. This study includes four parts. Reserchers find Dead Poets Society's film, it's text for stage and written sources related to film within thi thesis. It is aimed that this work would find useful for other people whose interested in this field.