Triazine-based new plastifying agents
Triaizn esasli yeni plastifiyanlar
  1. Tez No: 513632
  2. Yazar: AMMAR ABDULKAREEM SAADI AL-OBAIDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LOKMAN TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Triazin temelli plastikleştirici, substitüsyon reaksiyonu, triazin nitelik ve özellikleri
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Yeni triazin türev serileri, dizayn edilerek sentezlenmiştir. Sentez; çıkış bileşiği olarak siyanürik klorürden başlanarak, tek-kap reaksiyonu ya da iki basamaklı reaksiyonla gerçekleştirilir. Siyanürik klorür; kimya endüstrileri, tarım, polimer, boya ve deri endüstrilerinde geniş bir uygulama alanına sahip olup ve ticari olarak, ucuz bir bileşiktir. Bu çalışmada, ara bileşik olarak; 2-kloro-4,6-bis ((2-etilhekzil )oksi)-1,3,5triazin ve çıkış bileşiği olarak da 2,4,6-trikloro-1,3,5-triazinden sentezlenmiş, aromatik ve alifatik alkollerle substitüsyon reaksiyonlarında kullanılmıştır. Sentezlenen bileşikler; H-NMR, C-NMR ve kütle spektrumları ile karakterize edilmiştir. Sentezlenen bileşiklerden bazıları PVC için plastikleştirici olarak başarıyla kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
New series of triazine derivatives were successfully designed and synthesized. The synthesis protocol can be carried out with one pot reaction or two-step starting from cyanuric chloride as starting material. Cyanuric chloride has wide application in chemical industries, agriculture, polymer, dye and leather and commercially cheap. In this study (2-chloro-4, 6-bis ((2-ethylhexyl)oxy)-1, 3, 5-triazine) as intermediate compound was synthesized starting from 2, 4, 6-trichloro-1, 3, 5-triazine and used further in substitution reactions with aromatic and aliphatic alcohols. The synthesized compounds were characterized and confirmed by H-NMR, C-NMR and mass spectra. Some of thcompounds synthesized were successfully tested as plastifying agent for PVC. Keyword: Triazines-based plasticizer, plasticizer agent, Triazines characterization and properties