İnsan telomeraz reverse transkriptaz (H-TERT) geni promotor mutasyonunun mesane tümörlü hastaların takibindeki rolü
Human telomeraz reverse transkriptaz (H-TERT) gene promotor mutati̇on's role in following bladder tumors 'patients
  1. Tez No: 513697
  2. Yazar: KADİR ACIBUCU
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. EFE ÖNEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: mesane tümörü, telomeraz, promotor, nüks, sistoskopi, bladder cancer, telomerase, promotor, recurrence, cystoscopy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Mesane kanseri, genitoüriner sistemin en sık görülen ikinci kanseridir. Ayrıca mesane kanseri, sık nüks etmesi ve rekürrensinin yüksek olması nedeniyle, takibi çok önemli olan bir hastalıktır. Bundan dolayı, takibi sık aralıklarla yapılması gereken bir hastalıktır. Mesane kanseri takibinde altın standart yöntemin sistoskopi olması nedeniyle, nüks ve progresyonu öngörebilecek belirteç ihtiyacı doğmaktadır. Biz bu çalışmamızda, h-TERT promotor gen mutasyonunun mesane kanseri nüks ve progresyonunu öngörmedeki etkisini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ocak 2018 ile Mart 2018 tarihleri arasında Üroloji Kliniğine başvuran, mesane kanseri nedeniyle takibi yapılan ve mesane kanser şüphesiyle sistoskopi planlanan, 18 yaş üstü, toplam 89 hasta dahil edildi. Prospektif olarak yürütülen bu çalışmada, hastaların sistoskopi öncesi sabah idrarları alınıp, santrifüje edildi. Ardından Tıbbi Genetik Bölümünde, h-TERT promotor gen mutasyon analizi yapıldı.Daha sonra, ortaya çıkan h-TERT analizi sonuçlarıyla, sistoskopi ve patoloji sonuçları karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmada, patolojik olarak mesane kanseri saptanan 38 hastanın, 15'inde (%39) h-TERT mutasyonu saptandı. Nüks tespit edilmeyen 51 hastadan ise, 2 hastada h-TERT mutasyonu görüldü. Hasta yaşı ile hTERT mutasyonu varlığı arasında ilişki gösterilememiştir (p=0,363). Erkek cinsiyet ile hTERT arasında pozitif bir ilişki gösterilebilmiş ancak Ki-kare testi ile istatistik yapıldığında, anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (Pearson ki-kare p değeri = 0,165). Sigara kullanımı ile hTERT mutasyonu varlığı arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı (Pearson ki-kare p değeri = 0,392). Ailesel kanser öyküsü, tümör genişliği ve tümör sayısı ile h-TERT mutasyonu arasında istatiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmamıştır. Bunun yanında son tümör evresindeki artış ile hTERT pozitifliği arasında anlamlı olarak doğrusal ilişki bulunmuştur (p=0,01) Tartışma ve Sonuç: Mesane kanseri, sık nüks etmesi nedeniyle, sık ve düzenli takibi gerektiren bir hastalıktır. Mesane kanseri nüks ve progresyon takibinde, şu ana dek birçok marker ile ilgili çalışmalar yapılmıştır.Fakat, henüz mesane tümörü tanılı hastaların takibinde, sistoskopi gibi invaziv bir girişim gereksinimini ortadan kaldıracak duyarlılıkta ve özgüllükte, invaziv olmayan bir girişim (kan ve idrarda tümör marker tespiti gibi), klinik pratikte kullanıma geçmemiştir.Bu amaçla yaptığımız çalışmada h-TERT geninin, önceki yapılan çalışmalara göre duyarlılığı düşük bulundu.Bunun yanında özgüllük oranının yüksek çıkması, h-TERT promotor gen mutasyonunun, daha hassas yöntemlerle idrarda çalışılması gerektiği fikrini doğurmuştur.
Özet (Çeviri)
Objectives: Bladder cancer is the second most common cancer of the genitourinary system. In addition, bladder cancer, frequent recurrence and high recurrence is a very important disease. Therefore, it is a disease that needs frequent follow-up. Because of the gold standard method of cystoscopy following bladder cancer, there is a need for a marker that can predict recurrence and progression. In this study, we investigated the effect of the h-TERT promotor gene mutation foreseeing bladder cancer recurrence and progression. Materials and Methods: A total of 89 patients, aged 18 years or older, who were referred to the Urology Clinic between January 2018 and March 2018, who were followed for the bladder cancer and who were suspected of having bladder cancer, were enrolled in this study. In this prospective study, patients underwent morning urination prior to cystoscopy and were centrifuged. Next, h-TERT promotor gene mutation analysis was performed in the Department of Medical Genetics. After this, the results of h-TERT analysis and cystoscopy and pathology results were compared. Results: In the study, h-TERT mutation was detected in 15 (39%) of 38 patients with pathologically confirmed bladder cancer. In 51 patients without recurrence, h-TERT mutation was observed in 2 patients. There was no correlation between patient age and presence of hTERT mutation (p = 0.363). There was a positive correlation between male gender and hTERT, but no statistically significant correlation was found with Chi-square test (Pearson-square p value = 0,165). There was no significant relationship between smoking and hTERT mutation presence (Pearson-square p value = 0.392). No statistically significant differences were found between familial cancer history, tumor width and tumor number and h-TERT mutation. In addition, there was a significant linear correlation between the increase in the last tumor and hTERT positivity (p = 0.01) Discussion and Conclusion: Bladder cancer is a disease that requires frequent and regular follow-up because of frequent recurrence. Following bladder cancer recurrence and progression, several markers have been studied so far. However, in patients with bladder cancer, a non-invasive procedure (such as the detection of tumor markers in blood and urine) is recommended in patients with sensitivity and specificity to avoid the need for an invasive procedure such as cystoscopy). In our study, we found that the h-TERT gene was less sensitive than the previous studies. The high specificity ratio led to the idea that the h-TERT promoter gene mutation should be studied with more sensitive methods.