BİBERİYE (Rosmarinus officinalis L.) BİTKİSİNİN EKSTRAKTI, UÇUCU YAĞI VE HİDROSOLÜ İLE BEYAZ LAHANA (Brassica oleracea L. var. capitata (L.) f. alba DC) BİTKİ EKSTRAKTININ BAZI YABANCI OT VE KÜLTÜR BİTKİSİ TOHUMLARININ ÇİMLENMESİ ÜZERİNE ETKİSİ
EFFECT ON GERMINATION OF SOME WEED AND CULTURE PLANT SEEDS OF PLANT EXTRACT OF WHITE CABBAGE (Brassica oleracea L. var. capitata (L.) f. alba DC) WITH HYDROSOL, ESSENTIAL OIL AND PLANT EXTRACT OF ROSEMARY (Rosmarinus officinalis L.)
  1. Tez No: 514056
  2. Yazar: LEYLA KURAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REYYAN YERGİN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Allelopati, Biberiye, Çimlenme, Hidrosol, Lahana, Uçucu yağ, Allelopathy, Cabbage, Essential oil, Germination, Hydrosol, Rosemary
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fitopatoloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET BİBERİYE (Rosmarinus officinalis L.) BİTKİSİNİN EKSTRAKTI, UÇUCU YAĞI VE HİDROSOLÜ İLE BEYAZ LAHANA (Brassica oleracea L. var. capitata (L.) f. alba DC) BİTKİ EKSTRAKTININ BAZI YABANCI OT VE KÜLTÜR BİTKİSİ TOHUMLARININ ÇİMLENMESİ ÜZERİNE ETKİSİ KURAL, Leyla Yüksek Lisans Tezi, Bitki Koruma Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Reyyan YERGİN ÖZKAN Temmuz 2018, 59 sayfa Bu çalışma allelokimyasal etkisi bilinen biberiye (Rosmarinus offisinalis L.) ve beyaz lahana (Brassica oleracea L. var. capitata (L.) f. alba DC) bitkilerinin, kırmızı köklü horozibiği (Amaranthus retroflexus L.), sirken (Chenopodium album L.) ve köpek üzümü (Solanum nigrum L.) yabancı otları ile mısır (Zea mays L.) ve şeker pancarı (Beta vulgaris L.)'nın çimlenmesi üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla 2017-2018 yılları arasında yürütülmüştür. Çalışmada biberiye (% 15, 20, 25) ve beyaz lahana (% 30, 40, 50) bitkilerinin metanol ve su ekstraktları, biberiye bitkisinin uçucu yağı (9, 18, 36 µl/dozları) ile hidrosolü (% 4, 8, 10, 100) kullanılmıştır. Yapılan tüm uygulamalarda, konsantrasyon artışına bağlı olarak tüm test bitkilerinin tohum çimlenmelerinin önemli ölçüde engellendiği tespit edilmiştir. Genel olarak bakıldığında S. nigrum ve Z. mays tohumları, A. retroflexus, C. album ve B. vulgaris tohumlarına oranla daha az etkilenmiştir. Beyaz lahananın metanol ekstraktlarından en yüksek etki elde edilmiş olup, A. retroflexus tohumlarının çimlenmesini % 98 oranında inhibe ettiği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, beyaz lahana ve biberiye bitkilerinin herbisidal etkiye sahip olması ile insan sağlığı ve çevreye daha duyarlı olan biyopreparatların kullanılmasına, geliştirilmesine ve tüm bunların yanı sıra entegre yabancı ot mücadelesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT ON GERMINATION OF SOME WEED AND CULTURE PLANT SEEDS OF PLANT EXTRACT OF WHITE CABBAGE (Brassica oleracea L. var. capitata (L.) f. alba DC) WITH HYDROSOL, ESSENTIAL OIL AND PLANT EXTRACT OF ROSEMARY (Rosmarinus officinalis L.) KURAL, Leyla M. Sc. Thesis, Department of Plant Protection Supervisor: Asist. Prof. Dr. Reyyan YERGİN ÖZKAN July 2018, 59 pages This study was carried out between 2017 and 2018 with the aim of determining the effect of rosemary (Rosmarinus offisinalis L.) and white cabbage (Brassica oleracea L. var. capitata (L.) f. alba DC) plants that known for thier allelochemical effect, on the germination of redroot pigweed (Amaranthus retroflexus L.), lamb's quarters (Chenopodium album L.), black nightshade (Solanum nigrum L.) weeds and corn (Zea mays L.) along with sugarbeet (Beta vulgaris L.). In this study, aqueous and methanol extracts of rosemary (15, 20, 25 %), white cabbage (30, 40, 50 %), essential oils of rosemary (9, 18, 36 µl/doses) and hydrosol (4, 8, 10, 100 %) were used. It has been shown that the seed germination rates of all plants were decreased by the increased concentrations in all done tests. In the results, seeds of S. nigrum and Z. mays were less affected than A. retroflexus, C. album and B. vulgaris. It was determined that the highest effect was obtained from white cabbage methanol extracts which inhibited the germination of 98 % of A. retroflexus seeds. Accordingly, the herbicidal effect of white cabbage and rosemary along with the using and improving of biopreparations which considered to be more susceptible to environment and human health, were considered to be usable in the integrated weed management.