Examining the relationship between English admission test (LYS-5) and four language skills of undergraduate students
İngilizce lisans yerleştirme sınavı (LYS-5) ile lisans öğrencilerinin dört dil becerisi arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 514267
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ÖZLEM SAKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Lisans yerleştirme sınavı, LYS-5, sınav, ölçme ve değerlendirme, üniversite sınavı, Undergraduate admission examination, LYS-5, testing, measurement and evaluation, university examination
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı, LYS-5 (Lisans Yerleştirme Sınavı) İngilizce testinin İngilizce Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin hedef dilin dört becerisindeki dil becerilerini yordama durumunu ortaya çıkarmaktır. Bu amaçla, çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden yordayıcı korelasyonel araştırma deseni kullanılmıştır. Çalışma grubunu Türkiye'nin güneyinde büyük bir şehirdeki devlet üniversitesinin İngiliz Dili Eğitimi Bölümü'ne yeni başlayan ya da hâlihazırda bu bölümde okuyan 81 İngiliz Dili Eğitimi öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada kullanılan veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen ve dört dil becerisini ölçen İngilizce Yeterlilik Testi (İYT) aracılığıyla toplanmış, toplanan veriler uygun analiz teknikleri kullanılarak öğrencilerin LYS-5 İngilizce testi sonuçlarıyla karşılaştırılarak analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, LYS-5 İngilizce testi öğrencilerin İYT'deki toplam puanları açısından anlamlı bir yordayıcısıdır. Ancak, bu iki puan arasında düşük düzeyde bir ilişki vardır. Her bir beceriye ait puanların analizi sonucunda LYS-5 İngilizce testi öğrencilerin okuma becerilerindeki başarısını anlamlı bir şekilde açıklamasına rağmen arasındaki ilişki düzeyi orta olarak bulunmuştur. Bu çalışmanın diğer dikkat çeken bulgusu dinleme, yazma ve konuşma becerisiyle ilgilidir. Analiz sonuçları LYS-5 İngilizce testinin dinleme, yazma ve konuşma becerilerini anlamlı bir şekilde yordamadığını göstermektedir. Ayrıca, hazırlık programına katılan öğrencilerin hazırlık programından muaf olan ya da hazırlık programından muaf olmayıp henüz hazırlık eğitimini almamış öğrencilerden daha yüksek puanlar elde ettiği görülmüştür. Çalışmadan elde edilen bulgular ışığında ya LYS-5 İngilizce testinin içeriğinin hedef dilin dört becerisini kapsayacak şekilde genişletilmesi ya da İngiliz Dili Eğitimi Bölümünün gereklilikleri doğrultusunda alternatif bir test türünün geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to unearth the role of LYS-5 (English Admission Test) English Test in predicting ELT students' language performance in four skills of the target language. For this purpose, predictive correlational research design of quantitative research methods is adopted in the study. The study group consists of 81 undergraduate students who are either newly-enrolled or studying in the department of English Language Teaching during the fall semester of the 2016-2017 academic year at a state university in a large province of southern Turkey. The data proceeded in this study are collected through Test of English Language Proficiency (TELP) which is a four-language-skill assessment test developed by the researcher and the collected data are analysed with the scores of the students' LYS-5 English Test by utilizing appropriate analysis techniques. The findings of the study reveal that LYS-5 English Test is a significant predictor of the students' success regarding the total scores of the students in the TELP; however, there is a low-level correlation between the scores of two tests. As a result of analysing the scores of each skill, it was found that although LYS-5 English Test meaningfully predicts the students' success in reading comprehension skills, the degree of the relationship is medium. Another prevailing finding of the present study is about listening, writing and speaking skills. The analysis results indicate that LYS-5 English Test is not a significant predictor of students' listening, writing and speaking skills. Besides, the results attest that the students attending to the extensive language training in the preparatory schools have higher scores than the ones who were exempt from the preparatory school or were not exempt from it but have not studied yet. In the lights of the findings, it is suggested that either the content of the current LYS-5 test should be extended in a way which will encompass four skills of the target or an alternative type of test should be developed in line with the requirement of the department of English Language Teaching.