M680I\ M680I, m694v/ M694V, M694V/0, m680I\ 0, m694V/m680I/R202Q, M694v/E148q/R202Q, M694V/R202Q, E148Q/0 ve e148q/r202q genotipine sahip ailevi akdeniz ateşi olan hastalarda aile taraması sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of family screening results in the patients with FMF genotypines ASM680I\ M680I, M694V/ M694V, M694V/0, M680I\ 0, M694V/M680I/R202Q, M694V/E148Q/R202Q, M694V/R202Q, E148Q/0
- Tez No: 514392
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA), E148, MEFV geni, M680I, M694V, E148 Q, MEFV gene, family screening, M680I, M694V, R202Q
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Ailesel Akdeniz Ateşi (AAA) veya Familial Mediterranean Fever (FMF), ataklar halinde gelen ateş ve ona eşlik eden seröz zarların inflamasyonu; peritonit, artrit, plevrit ve özellikle diz, bilek ve dirsekleri tutan akut sinovit ile 1-3 gün devam eden ve atak olmadığı dönemde ise bu belirtilerin görülmediği karakterize otozomal resesif geçişli genetik bir hastalıktır. Bu hastalık Akdeniz bölgesinden köken alan populasyonlarda; Ermeniler, Askenazi olmayan Yahudilerde, Türklerde ve Araplarda yaygın olarak görülür. Aynı mutasyonların görüldüğü hastalarda farklı klinik tablonun görülmesinin yanı sıra aynı mutasyonu taşıyan farklı bir hastada hiçbir klinik tablo da görülmeyebilmektedir. Bu klinik özelliklerden yola çıkarak çalışmamızda M694V, M680I, E148Q ve R202Q mutasyonlarını taşıyan hastalarda aile taraması yapılarak klinik tablo araştırıldı. Bu amaçla önceden bu mutasyonları tasıyan hastalar belirlenerek 12 hasta ve 44 hasta yakınından kan alınırak iki bölgedeki mutasyonlar olan Exon2 de E148Q ve R202Q mutasyonları ve Exon10'da M60I ve M694V mutasyonları incelenmiştir. Sonuç olarak da aynı mutasyonu taşıyan hasta bireylerin yakınlarında klinik belirtinin olmadığı bu çalışmada gösterilmiştir. Bu da FMF tanısında sadece genetik mutasyonların yeterli olmayacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Familial Mediterranean Fever (FMF) is an autosomal recessive genetic disorder. This disease especially occurs in populations originating in the Mediterranean region as Armenian, non-Ashkenazi Jews, Turks and Arabs. Usually attacks last 1-3 days and commonly keeps on the knees, wrists and elbows, fever attacks at certain times and accompanying with inflammation of serous membranes; peritonitis, arthritis, plevritis and acute synovitis and these symptoms are lack in the absence of attacks. In patients with the same mutations having a different clinical picture in addition to a different patient carrying the same mutation no clinical picture can be seen. In our study starting from these clinical features in patients with carrying M694V, M680I, E148Q and R202Q mutations subjected were screened of their family and clinical signing was investigated. For this purpose patients who previously carried these mutations (mutations of E148Q and R202Q in exon 2 and M60I and M694V mutations in Exon10 were examined) were identified as blood was collected from 12 patients and 44 relatives of patients. As a result, relatives of patients with the same mutation there is no clinical indication it is clearly seen in this study. Individuals carrying with same FMF mutations have different clinical manifestations it is possible to say that may be related to (penetrance) effected mutant gene region.