Târîh-i edebiyyât dersleri birinci cilt eski edebiyatımızın tarihine seri bir nazar (Çeviri)
The book of literary history courses first volume a quick look at the history of our old literature (Translation)
  1. Tez No: 514525
  2. Yazar: EMİNE ALTINKAYNAK KAZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İbrahim Necmi Dilmen, Târîh-i Edebiyyât Dersleri, Edebiyat Tarihi, İbrahim Necmi Dilmen, The Literary History Courses, History of Literature
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 402
Özet
Târîh-i Edebiyyât Dersleri, İbrahim Necmi Dilmen'in Galatasaray Lisesinde muallimlik yaptığı yıllarda okuttuğu edebiyat tarihi derslerini ihtiva eder. Eser, iki ciltten oluşur. Dilmen, birinci cildi Orhun Abideleri'nden, İslâmî Türk edebiyatının ilk nüvelerinden, Anadolu merkezli Türk edebiyatından yola çıkıp Tanzimat'a kadar olan döneme; ikinci cildi ise Tanzimat'tan Millî Edebiyat'a kadar olan döneme ayırmıştır. Her iki eserde de edebiyat tarihi fasıllar hâlinde ve yarımşar dönemlere bölünerek kaleme alınmıştır. Tezkire geleneğini ayrı tutarsak, Târîh-i Edebiyyât Dersleri, bizdeki edebiyat tarihlerinin ilk numunelerindendir. Dilmen, eserinde M. Fuad Köprülü'nün edebiyat tarihlerinde kullandığı yöntemi benimseyerek din ve/veya devlet odaklı edebiyat tarihi yerine millet odaklı bir edebiyat tarihi kaleme almıştır. Köprülü'nün tarihinin XIV. yy.'da son bulmasına karşın Dilmen'in eseri –iki cildi de sayarsak- Milîi Edebiyat dönemine kadar uzanır. Dolayısıyla Dilmen'in edebiyat tarihi, bizde millet şuuruyla kaleme alınan ilk kapsamlı tarih olma özelliğini taşır. Bu çalışmada çevirisi yapılan ve“Eski Edebiyatımızın Tarihine Seri Bir Nazar”alt başlığını taşıyan birinci cilt, 275 sayfa olup on fasıldan ibarettir. Her dönemin başında o dönemin sosyal, siyasî ve edebî açıdan genel bir değerlendirmesi mevcuttur. Bu değerlendirmelerden sonra yazar, dönemin öne çıkan şair ve nasirlerinin hayatları ve edebî şahsiyetleri hakkında bilgi verdikten sonra, edebiyat tarihimizdeki yerlerini tespit etmeye çalışmıştır. Eserde, şiir örneklerinin bolluğu dikkati çeker. Başından sonuna kadar bu düzeni ihtiva eden eser, sistemli bir şekilde yazılmış olmasıyla da önemlidir. Edebiyat tarihimizin tezkire geleneğinden sonraki ilk numunelerinden olan Târîh-i Edebiyyât Dersleri, gerek kıllandığı yöntem gerek kapsamı gerekse içeriğindeki zenginlik itibariyle dikkate şayan bir eserdir.
Özet (Çeviri)
The book of Literary History Courses, contains lectures on literary history taught by İbrahim Necmi Dilmen in Galatasaray High School years. The work consists of two volumes. Dilmen written book in the following way; from the first volume of Orkhon inscriptions, from the beginning of Islamic Turkish literature, from the Anatolian-centered Turkish literature to Tanzimatperiod; and the second volume deviates from the Tanzimat to the National Literature. In both works, literary history is divided into chapters and half-period periods. If we separate the tradition of Tezkire, the Târîh-i Edebiyyât Dersleri is the first samples of our literary history. Dilmen adopts the method used by Fuad Köprülü in his literary history in his work and received a literary history in place of religion and/or state-oriented literary history. Despite the fact History of Köprülü ended at 14th century Dilmen's work - if we count both volumes- is important in terms of reaching to the period of the National Literature. Therefore, Dilmen's literary history is the first comprehensive history of the nation's conscious retention. The first volume, which has been translated in this study and bearing the subtitle“A Quick Look at the History of Our Old Literature”is 275 pages and consists of ten chapters. At the beginning of each period there is a general evaluation in social, political and literature terms at that time. After these evaluations, the author gives information about the lives and literary figures of prominent poets of the period and tried to determine the places in our literary history. In the work, the abundance of poem examples attract a great deal of attention. The work contains this order from beginning to end is also important, as it is systematically written. The Literary History Courses, which is one of the first samples of our literary history after tezkire tradition, is a work that takes into consideration the richness of its content, both in terms of method and scope.  The Tanzimat('Reorganization'):was a period of reform in the Ottoman Empire that began in 1839 and ended with the First Constitutional Era in 1876.  Tezkire: Biographical-antological work written in ancient periods.