Geri Dön

Akçakale-Ceylanpınar karayolunda geofoam ve zemin dolgu alternatifleri arasındaki stabilite analizi ve maliyet karşılaştırması

Stability analysis and cost comparison between geofoam and ground filling alternatives on Akçakale-Ceylanpinar highway

  1. Tez No: 514568
  2. Yazar: FERHAT YETİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HAYRULLAH AKYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 115

Özet

Geosentetik malzemelerin son yıllarda getirdiği hızlı ve ekonomik çözümler Dünya üzerindeki kullanımlarını giderek arttırmakta ve geoteknik mühendisliği uygulamalarında oldukça kullanılmaktadır. Geosentetikler yol inşaatlarında ve birçok inşaat alanında kullanılmaktadır. Yol inşaatının her aşamasında (altyapı, üstyapı, sanat yapıları) geosentetiklere rastlamak mümkündür. Geosentetikler yol inşaatlarında drenaj, filtrasyon, ayırma, koruma, güçlendirme, geçirimsizlik gibi çeşitli görevler için kullanılabilmektedir. Tezin ilk bölümlerinde geosentetiklerin türleri ve görevleri ile ilgili bilgilere genel bir bakış yapılmıştır. Tezin sonraki kısımlarında geosentetik türlerinden geofoamların yol inşaatlarında kullanım nedenlerine değinilmiştir. Yol dolgularında, toprak dolgu malzemelerinin yerine geofoam sentetik dolgu malzemesinin kullanılması durumunda sağladığı ekonomik kazançlar belirtilmiştir. Geofoam dolguların ekonomik açıdan diğer toprak malzemelere oranla daha ekonomik olduğu görülmüştür. Geofoamlar diğer toprak dolgu malzemelerine oranla oldukça hafif oldukları için daha dik yapılar yapmak ve bu nedenle dolgu miktarında azalmaya gitmek mümkün olmaktadır. Ayrıca geofoamlar topraktan daha az yer kapladıkları için kamulaştırma açısından sağladığı ekonomik faydalara da değinilmiştir. Geofoamların uzun ömürlü olması ve proje sürelerini ciddi oranda düşürmeleri sebebiyle de ekonomik açıdan fayda sağlanmaktadır. Ayrıca geofoam dolgu malzemeleriyle toprak dolgu malzemelerinin plaxis sonlu elemanlar yöntemiyle taşıma gücü ve deformasyon açısından karşılaştırılması yapılmıştır. Bu sayede maksimum yük altında geofoam ve toprak dolgu malzemelerinin davranışları incelenmiştir.

Özet (Çeviri)

The rapid and economical solutions that geosynthetic materials have brought in recent years increase their use in the world and are widely used in geotechnical engineering applications. Geosynthetics are used in road construction and many construction sites. It is possible to encounter geosynthetics at every stage of the road construction (infrastructure, superstructure, art structures). Geosynthetics can be used for various tasks such as drainage, filtration, separation, protection, reinforcement, impermeability in road constructions. In the first part of the thesis, an overview of the types and functions of geosynthetics is given. In the following sections of the thesis, the reason of use geosynthetical types of geofoam fillings have been mentioned in the constructions of roads. The economic benefits provided by have been mentioned in case of using geofoam synthetic material instead of soil filling material in road fillings. It has been found economically that geofoams are more economical than other soil materials. Because geofoam is very light compared to other earth filling materials, it is possible to make more upright structures and to decrease the amount of fill. In addition, since geofoams cover less space than land, the economic benefits provided by expropriation are also indicated. Geofoam material is an economically beneficial reason to be long-lasting and seriously reducing the duration of the project. In addition, geofoam filling materials and soil filling materials were compared by means of plaxis finite elements in terms of bearing capacity and deformation. In this way, the behavior of geofoam and soil filling materials under maximum load was investigated.

Benzer Tezler

  1. Buğday kuraklık desteğinde eşik yağış değerinin belirlenmesi

    Determination of rainfall threshold amount in wheat drought subsidies

    MEHMET GEYİK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    ZiraatKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

    Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı

    PROF. A. NAFİ BAYTORUN

  2. Lisanslı depoculuğun çiftçiler açısından değerlendirilmesi: Şanlıurfa il örneği

    Evaluation of licensed warehouse in terms of farmers: Şanliurfa province case

    ESMA TURAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    ZiraatÇukurova Üniversitesi

    Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ŞİNASİ AKDEMİR

  3. Şanlıurfa yöresi silajların ham besin madde içeriklerinin belirlenmesi

    Determination of crude nutrient content of silages in Sanliurfa province

    İBRAHİM HALİL KİRKİZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    ZiraatHarran Üniversitesi

    Zootekni Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ AYFER BOZKURT KİRAZ

  4. Şanlıurfa ili pamuk alanlarında bulunan akar türleri ve yayılışları

    The distribution of mites species in cotton growing areas in Sanliurfa province

    SUAT AYATA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    ZiraatHarran Üniversitesi

    Bitki Koruma Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. EMİNE ÇIKMAN

  5. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi atıksu arıtma tesisleri işletim sorunları

    Operation problems of Sanliurfa Municipality wastewater treatment plants

    YAVUZ SELİM BOYACI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2017

    Çevre MühendisliğiHarran Üniversitesi

    Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SİNAN UYANIK