The closed society and its lowdown: The role of deception in the maintenance of individual survival in Orwell's 1984 and Atwood's the handmaid's tale
Kapalı Toplum ve İç Yüzü: Orwell'in 1984 ve Atwood'un Damızlık Kızın Öyküsü Romanlarında Bireysel Bekânın muhafazasında yanıltmanın rolü
- Tez No: 514629
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CATHERINE MACMILLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: yanıltma, kapalı toplum, totaliter, bekâ, ferdiyetçi, deception, closed society, totalitarian, survival, individualist
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Ahlâka ilişkin felsefi görüşler, hem kendi yaşamımızda, hem de sosyal çevremizde, tekdüze biçimde, hemen hemen her gün karşılaştığımız gerçekçi ve makûl bir yaklaşımı, uzun zamandır afaroz edegelmiştir. İnsanlar, esas beyanlarının ve içten davranışlarının, şu veya bu şekilde, ferdî esenliklerini tehlikeye atacağını yahut ona zarar vereceğini duyumsadıklarında, kandırma yoluna giderler. O halde, bunun arkasındaki sebepleri araştırmak ve anlamaya çalışmak yerine, neden halâ ona başvurmak zorunda kalanları mahkum ediyoruz? Arka planında işte bu ön soruyu ihtiva eden bu tez, kapalı toplumlarda ferdin bekâsı ve şahsî alanın muhafazası için son derece faydalı bir yöntem olan, gerekli ve zaman zaman zorunlu bir davranış biçiminin arkasındaki sebepleri izâh etmeye çalışmaktadır. Yanıltma olgusunun arkasındaki etkenleri Kuran'ın“tercih çarpıtması”kavramıyla ilişkilendirirken, Orwell'in 1984 ve Atwood'un Damızlık Kızın Öyküsü romanlarını iki totaliter distopya olarak ele alır ve tasvir edilen toplumları Popper'ın“açık toplum”teorisine göre inceler. Bu iki anlatı, farklı türdeki baskılara değiniyor olsa da, aynı neticeye işaret etmektedir: Cebir karşısında yanıltmacanın kaçınılmazlığı… 1984, İngiliz Sosyalist Partisi'nin sebep olduğu totaliter rejim kâbusunu ortaya koyarken, Damızlık Kızın Öyküsü'ndeki Gilead Cumhuriyeti, aşırı tutucu tavrıyla en çok kadınları tehdit eder. Lâkin, ilk romanın karakterleri, bir dizi yanıltıcı davranıştan faydalanarak, hayatta kaldırıcı ve ferdiyetçi eğilimleri daha dengeli biçimde gözetirken, ikinci romanın karakterleri yanıltmacadan ağırlıklı olarak ölüm-kalım meselelerinde faydalanır.
Özet (Çeviri)
Philosophical arguments on morality have long“excommunicated”a realist and reasonable approach that, unsurprisingly we come across almost every day, both in our social milieu and in our own lives. When people feel that truthful statements or sincere behaviour will somehow risk or harm their personal well-being, they resort to deception. Then, instead of searching and endeavouring to comprehend the reasons behind it, why do we still condemn those who are forced to apply it? This thesis, having in the background this precursory question, attempts to account for the causes of this necessary and at times obligatory form of demeanour, which, in closed societies, is a most beneficial device for the survival of the individual and the preservation of personal space. It examines Orwell's 1984 and Atwood's The Handmaid's Tale as two totalitarian dystopias, and the societies they depict, according to Popper's“open society”theory, while connecting the factors behind the phenomenon of deception to Kuran's concept of“preference falsification”. Although these two narratives deal with different types of oppression, they indicate the same result: the inevitability of deception under force. As 1984 reveals the nightmare of a totalitarian regime caused by the IngSoc Party, the Gileadean Republic in The Handmaid's Tale threatens primarily women with its fundamentalist attitude. However, while utilizing a variety of deceptive conduct, the characters in the former novel observe the survivalist and individualist tendencies in a more balanced way, the characters in the latter avail themselves of deception primarily for life-and-death issues.