Erkeklerde bağımlılık şiddetinin, hayatın anlam ve amacıyla ve travmatik yaşantılarla ilişkisi
The correlation between severity of addiction and 'the meaning of life and purpose and/or trauma experiences' in men
- Tez No: 514867
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT AKCANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağımlılık Şiddeti, Hayatın Anlam Ve Amacı, Travmatik Yaşantılar, Severity of addiction, The Meaning of Life and Purpose, Trauma Experiences
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bağımlılık fiziksel veya ruhsal sağlığı kötü yönde etkilediği halde maddeye duyulan karşı koyulamaz istek olarak ifade edilmektedir. Bu isteklilik hali başlarda kişinin isteği ile başlar ancak kişinin iradesi zamanla ortadan kalkmaktadır. Araştırmanın amacı erkeklerde tanılanmış bağımlılık şiddetinin, hayatın anlam ve amacıyla ve travmatik yaşantılarla ilişkisini incelemektir. Bireyleri bağımlılığa iten nedenler hakkında bilgi edinmek, önleyici tedbirlerin alınması açısından önem arz etmektedir. Çalışma ilişkisel tarama desenli nicel bir araştırmadır. Araştırma NP İstanbul Beyin Hastanesi ve Üsküdar Belediyesi Gençlik Merkezi Bağımlılık Biriminden hizmet alan 18-50 yaş Aralığındaki 223 kişi ile yapılmıştır. Araştırmada veri toplamak için Hayatın Anlam ve Amacı Ölçeği, Travmatik Yaşantılar Ölçeği ve Bağımlılık Profil İndeksi ölçekleri kullanılmıştır. Araştırmada Bağımlılık Şiddetinin (BAPİ) alt boyutlarının tamamı ve toplam puanı, Hayatın Anlam ve Amacı puanlarıyla negatif yönlü, Hayatın Anlamsızlığı ve Amaç Yoksunluğu puanlarıyla ve Travmatik Yaşantılar puanlarıyla pozitif yönlü anlamlı ilişki içerisinde olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada, Hayatın Anlamsızlığı ve Amaç Yoksunluğu ile Travmatik Yaşantılar bağımlılık şiddetini artırırken, Hayatın Anlam ve Amacı bağımlılık şiddetini düşürdüğü sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada ayrıca bireylerin anne babalarının ayrılmış olması, Anne veya Babadan birinin Vefat Etmiş Olması, eğitim düzeyi ve Gelir Düzeyinin bağımlılık puanlarında farklılaşmalar oluşturduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Even though addiction influences physical or mental health negatively, it is defined as an irresistible request for drugs. This request starts with the will of the consumer but with passage of time self-control diminishes. The purpose of this research is to find out the relationship of men between 'severity of diagnostic addiction', 'meaning and purpose of life' and 'traumatic happenings' in men. To take protective precautions it is important to get information about what people make get addicted to drugs. This study is a quantitative research that involves correlational method. The research was done in NP İSTANBUL Brain Hospital and Üsküdar Municipality Youth Centre Addiction Unit with 223 people aged 18- 50 who receive professional help. In this research, ''the meaning and Purpose of Life Scale'', Traumatic Experiences Scale' and 'Addiction Profile Index' are used to collect data. It is determined that all sub-dimensions and total pint of severity of addicton has negative significant relationship between points of 'Meanig and Purpose of Life' and has possitive significant relationship between points of 'Meaninglessness and Purposelessness of Life' and points of 'Traumatic Experiences'. This research concluded that when 'Meaninglessness and Purposelessness of Life' and Traumatic Experiences' increase severity of addiction, 'Meaning and Purpose of Life'reduces severity of addiction. In the research, negative relationship was found between Severity of Addiction (BAPİ) sub-dimensions in total and total points, negative relationship between 'The Meaning of Life and Purpose' points and positive relationship between Futility of life and Lack of a Goal points and Trauma Experiences'points. The results of the research reveal that, while Futility of life and Lack of a Goal and Trauma Experiences' strengthen the severity of addiction, 'The Meaning of Life and Purpose' reduces the severity of addiction. It is also found that we have distinguished individuals from their mothers and fathers, that someone of the parents have died, level of education and economic status influenced different scores of addictions.